Nogometaši Intera i Barcelone u srijedu igraju dugoočekivani uzvrat polufinala Lige prvaka na Nou Campu. Milanezi brane 3-1 prednost iz prve utakmice.

Sjajni portugalski strateg pokušat će i na Nou Campu, stadionu na kojem je svojevremeno radio kao prevodilac Bobbyju Robsonu te prevodilac i trener Louisu van Gaalu, zaustaviti dvojicu ključnih Barçinih nogometaša: Xavija Hernandeza i Messija. To mu je uspjelo učiniti u Milanu, može mu, sasvim sigurno, poći za rukom ponovno.

U svakom slučaju, prednost svoje ekipe Mourinho vidi u pritisku s kojim se suočavaju Katalonci.

"Mi imamo tim starijih igrača, mnogi su prevalili 30, te se nadamo da smo spremni suočiti se sa situacijom i prilikom koja nam se ukazala. Slijedimo svoj san. Između nas i Barcelone velika je razlika, jer za njih je finale opsesija. Tu je naša prednost. Imati san čišći je osjećaj negoli je imati osjećaj progona opsesije", rekao je Mourinho najavivši da će Wesley Sneijder (problem sa zadnjom ložom) početi utakmicu, iako "ne može pretpostaviti koliko će dugo izdržati".

"Historija je puna legendarnih povrataka. Nije tako nemoguće niti teško zabiti tri brza gola, pogotovo za tim kao što je Barcelona. Zato moramo paziti. Imamo pred sobom mnogo važnih utakmica u drugim takmičenjima, ali ja sam spreman žrtvovati Talijanski kup i Seriju A za finale Lige prvaka."

Pep Guardiola, trener Barcelone, pokušava zaraziti svoje igrače pozitivnim stavom.

"Inter je iznimno dobra ekipa, protiv koje moramo držati loptu u posjedu i time kontrolirati igru. Moramo napadati više nego što smo činili u prvoj utakmici. Sretni smo što smo opet u polufinalu i sretni smo što opet imamo priliku proći u finale. Želimo uživati u našoj dobroj igri i želimo dobru igru pokloniti našim navijačima."

Zanimljivosti

• Čudno za tim Barceloninoga profila, ali katalonski sastav nije zabio ni gola u sve četiri posljednje polufinalne utakmice Lige prvaka na svom terenu. Godine 2006. i 2009. to im nije zasmetalo da uđu u finale i kasnije ga osvoje.

• Samuel Eto'o, danas napadač Intera, zabio je 129 golova u ravno 200 nastupa za Barcelonu, dok je Zlatan Ibrahimović, danas vođa napada Barcelone, skupio 116 nastupa i 66 golova za Inter.

• Gabriel Milito najavljen je u početnoj postavi Barcelone uz Gerarda Piquea umjesto suspendovanog Carlesa Puyola. Diego Milito, nezasluženo podcijenjeni vrhunski argentinski napadač, predvodit će napad Intera. Bit će to četvrti put u historiji UEFA-inih eurokupova da se dva brata sastaju jedan nasuprot drugog, te prvi put u Ligi prvaka.

• Nogometaši Barcelone pobijedili su u 11 posljednjih utakmica koje su odigrali na Nou Campu.

• Barcelona ove sezone želi postati prva ekipa koja je odbranila naslov prvaka Europe nakon što je to još prije 20 godina za rukom pošlo Interovom gradskom rivalu Milanu. Inter se, pak, želi dokopati svog prvog finala Lige prvaka (bivšeg Kupa prvaka) nakon 1972. godine.

• Inter i Barcelona sastali su se u takmičenju po grupama u sezoni 2002/03. Na San Siru je bilo 0-0, a u uzvratu je Barcelona bila bolja s 3-0 golovima Javiera Saviole, Phillipa Cocua i Patricka Kluiverta. Vrlo slično je bilo i ove sezone u takmičenju po grupama. Na San Siru opet 0-0, a na stadionu Camp Nou 2-0 za Barçu. Strijelci su bili Gerard Pique i Pedro Rodriguez.

Vjerovatni sastavi

Barcelona (4-3-3): Valdes - Alves, Milito, Pique, Maxwell - Xavi, Busquets, Keita - Messi, Ibrahimović, Pedro

Treneru Pepu Guardioli nedostaju Andres Iniesta (zadnja loža) i Eric Abidal (prepone). Suspendiran je kapetan Carles Puyol.

Inter (4-3-1-2): Julio Cesar - Maicon, Lucio, Samuel, Chivu - Zanetti, Cambiasso, Motta - Sneijder - Milito, Eto'o

Mourinhu nedostaju povrijeđeni rezervni golman Francesco Toldo i suspendovani Dejan Stanković, koji je otputovao u Barcelonu kao faktor dobre volje. Oporavio se mladi branič Davide Santon, dok je upitan nastup Gorana Pandeva (bedreni mišić).

Forma

Barcelona:

24. aprila: Xerez (doma) - pobjeda 3-1 (Primera)
20. aprila: Inter (vani) - poraz 3-1 (Liga prvaka)
17. aprila: Espanyol (vani) - remi 0-0 (Primera)
14. aprila: Deportivo La Coruńa (doma) - pobjeda 3-0 (Primera)
10. aprila: Real Madrid (vani) - pobjeda 2-0 (Primera)

Inter:

24. aprila: Atalanta (doma) - pobjeda 3-1 (Serie A)
20. aprila: Barcelona (doma) - pobjeda 3-1 (Liga prvaka)
16. aprila: Juventus (doma) - pobjeda 2-0 (Serie A)
13. aprila: Fiorentina (vani) - pobjeda 1-0 (Talijanski kup)
10. aprila: Fiorentina (vani) - remi 2-2 (Serie A)