Historijska je ovo sezona za nogometaše Lyona koji su se prvi put plasirali u polufinale Lige prvaka. No, sasvim sigurno ne žele stati na tome, u utorak će pokušati uloviti i svoje prvo finale.

Za takav će doseg morati nadoknaditi zaostatak 0-1 iz prve polufinalne utakmice u kojoj je spomenutim rezultatom na svojoj Allianz Areni bolji bio Bayern.

Nije ni potrebno spominjati koliko su Bavarci iskusniji i uspješniji. Za razliku od Lyona, klubu iz Münchena je ovo 13. polufinale u historiji a hoće li im taj broj biti sretan otkrit ćemo u utorak navečer nakon završetka dvoboja na Gerlandu.

U vremenu između dvije utakmice predstavnici Lyona su uspjeli razljutiti Bayernovog trenera Louisa van Gaala koji se nije mogao pomiriti s činjenicom da je vodstvo francuske lige oslobodilo ekipu Claudea Puela prvenstvenog dvoboja prošli vikend. Dobili su igrači Lyona na taj način više slobodnog vremena, a Van Gaal je cijelu situaciju nazvao nepoštenom. Puel je uvjeren kako će višak slobodnog vremena povoljno utjecati na njegove nogometaše.

"Pobjegli smo na tri dana iz grada, kao što smo napravili i uoči dvoboja protiv Real Madrida u osmini finala. Dobili smo potrebni mir i tišinu. Mislim da nam manjak iskustva u odnosu na Bayern neće praviti probleme. Bavarci su puni samopouzdanja i mogu i biti s obzirom da su bili dominantni u prvoj utakmici. Ali, samo neka oni budu samopouzdani. Uopće me ne brinu suparnici, uvjeren sam da možemo pobijediti bilo koju evropsku ekipu", naglasio je Puel.

Holanđanin na klupi Bayerna također je, logično, optimističan uoči uzvrata.

"Kad sam trenirao holandske ekipe, uvijek sam govorio svojim igračima da se njemački klubovi ne predaju do zadnjeg zvižduka. Tako treba biti i u utorak. U našoj ekipi postoji nevjerojatna volja za uspjehom. Uvijek smo spremni pronaći odgovor, ovisimo sami o sebi. Imamo problema s povredama, ali to neće promijeniti našu taktiku koja je uvijek napadačka", poručio je Van Gaal kojem je najveći problem izostanak Francka Riberyja koji je u prvom ogledu zaradio crveni karton.

Zanimljivosti

• Bayern je u dosadašnjih 12 nastupa u polufinalima Kupa prvaka i Lige prvaka ostvario učinak od sedam prolaza i pet ispadanja.

• Lyon i Bayern igrali su međusobno sedam puta u posljednjih deset godina. Nijemci imaju tri pobjede, Francuzi dvije, a dvije su utakmice završile neodlučenim ishodom.

• Bayern je u svim ovosezonskim gostujućim utakmicama Lige prvaka postizao barem jedan pogodak, a isto je uspijevalo i Lyonu u domaćim dvobojima.

• Lyon ove sezone nije poražen na svome Gerlandu, a pred vlastitim je navijačima slavio u posljednje tri utakmice Lige prvaka.

• Lyonu su u posljednje tri utakmice igrači zarađivali crvene kartone. Maxime Gonalons je isključen protiv Lillea, Anthony Reveillere protiv Bordeauxa, a Jeremy Toulalan u prvoj utakmici protiv Bayerna.

• Trener Bayerna Louis van Gaal mogao bi ove sezone postati tek treći trener koji je uspio s dva različita kluba osvojiti Kup prvaka, odnosno Ligu prvaka. Ranije je to pošlo za rukom Ernstu Happelu (s Feyenoordom 1970. i HSV-om 1983.), te Ottmaru Hitzfeldu (s Borussijom Dortmund 1997. i Bayernom 2001.). Van Gaal je prvak Evrope bio 1995. s Ajaxom, a ove sezone bi do naslova s drugim klubom mogao doći i trener Intera Jose Mourinho koji je 2004. osvojio naslov s Portom. 

Forma

Lyon

poraz 1-0 (vani) Bayern (Liga prvaka, 21. aprila)
remi 2-2 (vani) Bordeaux (Le Championnat, 17. aprila)
remi 1-1 (doma) Lille (Le Championnat, 11. aprila)
poraz 1-0 (vani) Bordeaux (Liga prvaka, 7. aprila)
pobjeda 2-1 (vani) Rennes (Le Championnat, 3. aprila)

Bayern

remi 1-1 (vani) Borussia Mönchengladbach (Bundesliga, 24. aprila)
pobjeda (doma) Lyon 1-0 (Liga prvaka, 21. aprila)
pobjeda 7-0 (doma) Hannover (Bundesliga, 16. aprila)
remi 1-1 (vani) Bayer Leverkusen (Bundesliga, 10. aprila)
poraz 3-2 (vani) Manchester United (Liga prvaka, 7. aprila) 

Vjerovatni sastavi:

Lyon (4-2-3-1): Lloris - Reveillere, Cris, Boumsong, Cissokho - Kallstrom, Makoun - Delgado, Pjanić, Bastos - Lisandro.

Bayern (4-4-2): Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber - Robben, Schweinsteiger, Van Bommel, Müller - Gomez, Olić.

Izostanci:

Lyon: François Clerc (povreda), Joan Hartock (povreda), Mathieu Bodmer (povreda), Jeremy Toulalan (suspenzija). Zbog povreda su upitni i Jean Makoun, Lisandro i Jean-Alain Boumsong.

Bayern: Franck Ribery (suspenzija), Danijel Pranjić (suspenzija), Anatolij Timoščuk (bolest). Zbog povreda ili bolesti upitni su i Martin Demichelis, Daniel Van Buyten, Diego Contento i Miroslav Klose.