Holandska nogometna legenda Marco van Basten upozorio je Waynea Rooneyja da se kocka s karijerom nakon što je napadač Manchester Uniteda zaigrao nedovoljno oporavljen u uzvratnom dvoboju četvrtfinala Lige prvaka protiv Bayerna.

Van Basten je morao prekinuti karijeru sa samo 29 godina nakon opetovanih povreda gležnja. Stoga je ostao u šoku kad je vidio koliko riskira Rooney nastupom protiv Bayerna.

"Kad sam ga vidio kako šepa u prvim minutama utakmice, molio sam se da bude zamijenjen. Još uvijek ne vjerujem da ga Sir Alex Ferguson, kojeg iznimno cijenim, nije izvadio iz igre na vrijeme", rekao je danas 45-godišnji Van Basten Mirroru.

"Prošao sam ovo kroz što Rooney sada prolazi, znam kako je to. Ako vam je gležanj povrijeđen i dobijete još jedan težak udarac u njega, bol će trajno ostati s vama", upozorio je trostruki osvajač nagrade za najboljeg evropskog nogometaša.

Rooney je u spornoj utakmici, u kojoj je United pobijedio s 3-2, ali i ispao iz Lige prvaka, izašao iz igre u 56. minuti iako je već u prvom poluvremenu šepao.