Večeras su odigrane preostale dvije revanš utakmice četvrfinala Lige prvaka između Manchestera i Bayerna te Bordeauxa i Lyona. Plasman u polufinale obezbijedili su Bayern i Lyon.

Iako je Manchester United vodio protiv Bayerna s 3-0 do 43. minute revanš četvrtfinalne utakmice Lige prvaka, u polufinale je na kraju prošao bavarski klub.

Bayern je, podsjećamo, dobio prvu utakmicu na Allianz Areni s 2-1 pogotkom 30-godišnjeg hrvatskog reprezentativca Ivice Olića u drugoj minuti sudijske nadoknade, a Olić je bio Bayernov junak, ili jedan od junaka, i u uzvratnom dvoboju. Upravo je njegov pogodak u 43. minuti vratio Bayern u igru, a Nizozemac Robben je fenomenalnim golom u 74. minuti uveo svoj klub u polufinale! Manchester United je pobijedio 3-2, ali protiv Lyona će u polufinalu igrati Bayern.

Uvertira u dvoboj bila je iznenađujući potez škotskog menadžera domaćina Alexa Fergusona, koji je u početni sastav postavio Waynea Rooneyja, iako je samo dan ranije tvrdio da za to ne postoji nikakva mogućnost. Rooney je, podsjećamo, u prvom dvoboju ozlijedio desni gležanj, a prve prognoze govorile su o tri do četiri sedmice pauze. No, Rooney se začuđujuće brzo oporavio i zaigrao od početka.

Manchester United je, baš kao i u prvom dvoboju, kada je upravo Rooney zabio nakon samo 63 sekunde igre, i na Old Traffordu imao otvaranje kao iz snova, te je već nakon 7 minuta igre vodio s 2-0!

Prvi gol zabili su ''Crveni vragovi'' već u 3. minuti. Darron Gibson odlučio se na udarac s nekih 18 metara, iskosa s desne strane. Tukao je u Buttov bliži ugao, a Bayernov 35-godišnji golman je ostao ukopan na crti, u raskoraku, a lopta se zakoprcala u mreži! U 7. minuti, nova erupcija oduševljenja na Old Traffordu. Valencia je s desne strane ubacio nisku prizemnu loptu, a Nani je sjajno reagovao, te petom sproveo loptu u gol.

Domaćini su i dalje bili aktivniji i opasniji, a u 39. minuti, Bayern je napokon stvorio prvu priliku na utakmici. Müller je odličnom loptom proigrao Ivicu Olića na lijevoj strani, koji si je gurnuo malo predugi for, pa je Van der Sar pravovremenim istrčavanjem i uklizavanjem otklonio opasnost, iako je Olić išao sam na njega.

Već praktički u sljedećem napadu je Manchester United zabio i treći gol. Valencia je odlično prošao po desnoj strani i poslužio povratnom loptom Nanija, a ovaj je odličnim udarcem s ruba kaznenog prostora zakucao loptu pod gredu Butta.

No, u 43. minuti, Ivica Olić je opet zabio Unitedu. Müller je gurnuo loptu prema hrvatskom reprezentativcu, koji je dobio duel protiv Carricka, a onda odličnim udarcem, dosta iskosa s lijeve strane, matirao Ven der Sara udarcem u suprotni ugao.

U 49. minuti dogodio se vrlo bitan trenutak. ''Crveni vragovi'' su ostali s igračem manje. Rafael je potezao Riberyja i dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. U 55. minuti, Rooney je izašao iz igre, za veći broj minuta na terenu nije imao snage.

Bayern je od početka drugog poluvremena stegnuo obruč oko gola domaćina, a pogotovo nakon što je imao igrača više na travnjaku. United je, pak, prijetio iz kontranapada. Inicijativa se Bavarcima napokon isplatila u 74. minuti, kada je Ribery izveo korner s lijeve strane. Tražio je Nizozemca Robbena, koji je tačno s ruba kaznenog prostora opalio iz prve, volejem lijevom nogom, i pogodio u ''malu mrežicu'' Van der Sara. Bio je to fantastičan pogodak!

Do kraja utakmice domaći sastav nije uspio ozbiljnije ugroziti gol Bayerna, iako je Ferguson u igru ubacio Berbatova i Giggsa. Štoviše, do kraja dvoboja je opasniji bio Bayern, koji je vješto čuvao ukupnu prednost.

Nakon naslova prvaka Evrope 2008. i finala prošle sezone, ''Crveni vragovi'' neće i treću sezonu zaredom igrati u finalu, zapeli su u četvrtfinalu, kojeg je Bayern nakon prošao, nakon eliminacija u toj fazi u sezonama 2001/02, 2004/05, 2006/07 i 2008/09.

Bayernu je ovo bio prvi poraz u četvrtom nastupu na Old Traffordu u Ligi prvaka, ali ovo je poraz s okusom pobjede.

Lyonu prvo polufinale u klupskoj historiji

Nogometaši Bordeauxa svladali su Lyon 1-0 u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka. Ipak, među posljednja četiri, i to prvi puta u historiji kluba, će "lavovi".

Četvrtfinale Lige prvaka su Lyonovi nogometaši igrali 2004., 2005. i 2006. godine, a u sljedeće tri godine opraštali su se u osmini finala. Ukupno im je ovo jedanaesta sezona u Ligi prvaka, a kako je pokazala srijeda i najuspješnija ikada.

"Bitka za Francusku", kako su mediji prozvali ovaj četvrtfinalni ogled, odlučena je prvim činom. Na Gerlandu je, u ofenzivnoj utakmici, bilo 3-1 za domaćina, a ta je prednost, pokazalo se, bila dovoljna i za mnogo "mršaviji" uzvrat na stadionu Chaban Delmas.

S različitim su nizovima ove momčadi krenule u susret. Bordeaux ga je dočekao s tri vezana poraza, a Lyon s tri uzastopne pobjede. Malo je to značilo u ogledu dviju ponajboljih francuskih klubova, a sve najvažnije kroz ovih 90 minuta dogodilo se na izmaku prvoga poluvremena.

Svojim je petim pogotkom u Ligi prvaka ove sezone prednost domaćinu donio Marouane Chamakh. Iskoristio je pritom marokanski reprezentativni napadač u 45. minuti ubacivanje lopte s lijeve strane koja je odbijajući se došla do njega. Precizan je bio s vrha peterca, a gol je postigao uklizavanjem.

Usprkos velikom broju udaraca prema suparničkom golu i dominaciji domaćina rezultat se do kraja susreta nije mijenjao, što znači da Lyon i dalje sanja u Ligi prvaka, te da će finale takmičenja tražiti u susretu protiv minhenskoga Bayerna koji je izbacio Manchester United.

Statistika će reći da je Bordeaux bio mnogo bolja momčad ovog ogleda (Lyon bez udarca u okvir, samo 39 posto lopte u posjedu), no i da su svoje šanse prokockali u prvoj utakmici.

Bosansko-hercegovački reprezentativac Lyona, Miralem Pjanić u igru je ušao u 66. minuti susreta.

Liga prvaka, četvrtfinale, uzvratni susret:

Manchester United – Bayern 3-2 (Gibson 3, Nani 7, 41 / Olić 43, Robben 74), ukupno 4-4
Bordeaux - Lyon 1-0 (Chamakh 45), ukupno 2-3