Nakon 17 dana natjecanja i podijeljenih 86 kompleta odličja, u Vancouveru su u nedjelju navečer svečano zatvorene 21. Zimske olimpijske igre.

Igre je i prije njihova početka obilježila velika tragedija, pogibija gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija, no za Kanađane najveći zimski sportski festival nije mogao završiti u većoj euforiji. Osvojili su zlato koje su htjeli više od bilo kojeg drugoga, ono u svome nacionalnom sportu, hokeju na ledu.

Uz to je oko vrata kanadskih sportaša završilo još 13 najsjajnijih odličja, što je domaćine učinilo najuspješnijom nacijom netom završenih Igara. Najveći broj medalja ipak su osvojili Amerikanci, čak 37, ali i četiri zlata manje od Kanađana.

Završnu svečanost u British Columbia Placeu pratilo je 60.000 ljudi koji su se zabavljali uz koncert Alanis Morissette, Nickelbacka i Avril Lavigne. Olimpijski plamen ugašen je uz zvuke pjesme “Long May You Run” Neila Younga.

- Ovo su bile iznimne i prijateljske Igre. Proglašavam ih završenima i pozivam sve sportaše da se za četiri godine okupe u Sočiju - rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge.

Gradonačelnik Vancouvera Gregor Robertson predao je potom olimpijsku zastavu Roggeu, koji ju je proslijedio Anatoliju Pahomovu, gradonačelniku ruskog Sočija, sljedećeg domaćina Igara.

Zatvaranje su obilježile i holivudske zvijezde kanadskog porijekla, William Shatner i Michael J. Fox, koji su ismijavali stereotipe o Kanađanima. Ogromne je ovacije dobio Fox.

- Živim u SAD-u 30 godina. Ali ako SAD igra protiv Kanade u hokeju, žao mi je, ali ja ću nositi majicu s javorovim listom - oduševio je publiku Fox koji boluje od Parkinsonove bolesti.