Mehmed Baždarević (50), bivši reprezentativac SFRJ i BiH, spreman je da se vrati na Balkan ukoliko se formira regionalna liga.

"Kada bi zaista zaživjela takva liga, u mom slučaju bi emocije pobijedile novac. Momentalno bih napustio Francusku i vratio bih se u domovinu. Ne sumnjam da bih lako pronašao angažman", kazao je Baždarević u intervjuu za "Alo".

- U Sloveniji su zvanično započeti pregovori o formiranju regionalne lige?

Čuo sam i radujem se tome. To je, nadam se, prvi korak ka oživljavanju fudbala na prostoru bivše Jugoslavije. I ranije sam pričao, a i sada ću ponoviti, da je jedino zajednička liga spas za klupski fudbal u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori.

- Šta vas navodi na takav optimizam?

- Regionalna liga bi donijela mnogo više dobrog nego lošeg. Počev od kvaliteta fudbala, preko neizvijesnosti i punijih tribina do sponzora. Naravno, sve ovo podrazumjeva da UEFA prihvati novo takmičenje i dozvoli klubovima izlazak u Evropu.

- Stiče se utisak da nisu svi savezi i klubovi složni po pitanju regionalne lige?

Koga nema, bez njega se može! Znam da je Dejo Savićević protivnik zajedničke lige. Međutim, Crnu Goru ne čini jedan Savićević, za nešto se valjda pitaju i klubovi, prije svih Budućnost.

- Srbija je, takođe, podijeljena - Partizan je za, a Zvezda protiv?

Ne znam zašto je Vladan Lukić protiv zajedničke lige, kada je i on, poput mene, imao priliku da osjeti moć takvog takmičenja. Predsjednik Crvene zvezde mora da zna da u Sloveniji i Bosni ima više zvezdaša nego po nekim gradovima u Srbiji u kojima se igraju prvenstvene utakmice. Ovim putem pozivam Lukića da se predomisli i kaže "da" regionalnoj ligi.

- Za kraj, kako zamišljate tu zajedničku ligu?

Tu bi trebalo da igraju najbolji iz domaćih takmičenja. U početku bi bio idealan broj od 12 do 14 klubova, a poslije bi mogao i da poraste. Pa zar ne bi bilo lijepo vidjeti tabelu na kojoj se nalaze Zvezda, Partizan, Dinamo, Hajduk, Željezničar, Sarajevo, Vojvodina, Vardar, Čelik, Olimpija, Velež, Budućnost...

- Ipak, postavlja se pitanje bezbijednosti?

Svakoj utakmici francuskog prvenstva prisustvuje oko 2.000 policajaca. Ne vidim zašto ih ne bi bilo toliko i na mečevima regionalne lige, kada, hvala bogu, svi imaju dobru policiju. Bezbijednost je rješivo pitanje. Uostalom, za sve ove godine nisam čuo da se desio nijedan incident u košarkaškoj NLB ligi.