Ljudi će u budućnosti trčati brzinom do 64 km/h, što je za 19 km/h brže od brzine koju je istrčao najbrži čovjek današnjice, Usain Bolt, najavili su naučnici.

Ako se zaista ostvare predviđanja naučnika , tom brzinom atletičari bi udaljenost od 100 metara pretrčali za 6,67 sekundi, koliko je Usainu Boltu trebalo da pretrči 60 metara sprinta. Naučnici su do ovoga podatka došli preračunavanjem najveće moguće brzine ljudskoga trčanja prema najbržoj reakciji ljudskih mišića. Prijašnja istraživanja pokazale su da je najveća prepreka ljudskoj brzini to što svaki doticaj sa podom označava i prijenos određene sile. Prema novim istraživanjima, glavni je problem ljudske brzine skupljanje mišića, navode mediji.

Doktor Matthew Bundle, stručnjak za biomehaniku na univerzitetu u Wyomingu, smatra da bi brže mišićne reakcije omogućivale dostizanje brzine i do 64km/h, pa i više. Stručnjaci su ekspreimente izvodili na posebnim trkaćim stazama za velike brzine, na kojima su uspjeli detaljno mjeriti silu za svaki korak. Također, mjerili su i različite načine trčanja pri velikoj brzini.

Ako je trkač najvećom mogućom brzinom skakao na jednoj nozi, sile su, u odnosu na uobičajeno trčanje, bile za 30 posto veće, stoji u članku koji su naučnici iz Wyominga objavili u Journal of Applied Physiology. Dr. Bundle i njegova ekipa željeli su pokazati da su ograničenja brzine uslovljene brzinom reakcije mišićnih vlakana koja određuju brzinu odziva udova na sile koje djeluju u trku.