Najboljim engleskim klubovima prijeti izbacivanje iz evropskih takmičenja, izjavio je za Sunday Times neimenovani izvor iz Uefe.

Uefa na zahtjev svog predsjednika Michela Platinija radi ubrzano na donošenju statuta o Financijskom fair playu. Iako je taj projekt još uvijek daleko od ozakonjivanja u UEFA-inu Izvršnom odboru, bude li jednog dana ipak usvojen, mogao bi većinu najboljih engleskih klubova eliminisati iz Lige prvaka i Evropa lige.

Njegov će osnovni uslov biti pozitivno finansijsko poslovanje, odnosno obaveza klubova da ne smiju trošiti više od onoga što privređuju. Kriterij nema direktne veze sa količinom duga: uslov neće biti nepostojanje duga ili blokiranje kredita, već dokaz da klub svoje dospjele obaveze uredno servisira unutar godišnjeg razdoblja.

"To znači da bi Chelsea i Manchester City dobili zabranu nastupanja u Uefa-inim takmičenjima uprkos činjenici što njihovi vlasnici imaju običaj na kraju godine vlastitim sredstvima, sa računa drugih firmi koje imaju u portfelju, anulirati milionski minus, što su ove godine napravili i Abramovič i Mansour bin Zayed al-Nahyan. Manchester United i Liverpool također ne bi zadovoljili kriterije jer je njihov manjak na računu izravna posljedica duga nagomilanog pri preuzimanju kluba od njihovih stranih vlasnika", izjavio je Timesu anonimni izvor izdvojivši i dva svijetla primjera:

"Sa druge strane, Arsenal bi zadovoljio kriterije jer zarađuje više nego što troši, uključujući i servisiranje redovnih rata kredita. Isto se odnosi i na Tottenham."

Kad je u pitanju kontinent, Timesov izvor navodi da bi evropski nastupi također bili uskraćeni Real Madridu i Interu iz Milana.

Prijedlog statuta trebala bi donijeti 11-eročlana komisija sastavljena od pravnih stručnjaka, u kojoj sjedi i bivši belgijski premijer Jean-Luc Dehaene, a isti bi se trebao početi primjenjivati od sezone 2013/2014.

U Uefa-i su svjesni da ne smiju ići arogantno jer bi bez najboljih klubova pod svojim krovom rizikovali organizaciju paralelnih takmičenja. Također, spremni su saslušati i prijedloge klubova kojih se pravilo tiče.

Uefa ne želi, piše Times, da odjednom svi klubovi počnu poslovati bez investicija i bez zaduženja, ali zato insistira na tome da se trenutačni haos mora obuzdati.

Najveći evrospki fudbalski dužnici (u milionima funti):

727 Manchester United
609 Real Madrid (u klubu tvrde da je dug 296 miliona funti)
436 Barcelona
386 Inter
297.7 Arsenal
240 Liverpool
147 Juventus
136 Roma
96 Bayern München
0 Chelsea (vlasnikovom dokapitalizacijom saniran dug od 340 miliona , objavljeno u decembru 2009)
0 Manchester City (vlasnikovom dokapitalizacijom saniran dug od 305 miliona , objavljeno u januaru 2010)

NAPOMENA: Brojke za engleske klubove uzete su iz službenih klupskih poreznih prijava, dok se za neengleske temelje na nedavnom istraživanju Jose Marije Gaya, finansijskog eksperta i profesora na Univerzitetu u Barceloni.