Argentinac u redovima Barcelone Lionel Messi (22) dobitnik je nagrade za najboljeg nogometaša 2009. godine u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

a svečanoj gala večeri u Zürichu Messi je premoćno (prema glasovima selektora i kapetana nacionalnih reprezentacija) osvojio nagradu s 1047 bodova, ispred prošlogodišnjeg pobjednika Cristiana Ronalda (352 boda) i saigrača iz Barcelone Xavija (196 bodova).

Messi je tokom sezone 2008/09 zabio 38 golova u 51 odigranoj utakmici i predvodio je katalonskog giganta do rekordnih šest trofeja (špansko prvenstvo, Kup kralja, Liga prvaka, španski i europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo).

"Ovo je šlag na tortu veličanstvene sezone za Barcelonu, moje suigrače i mene samoga", rekao je Messi nakon što je primio nagradu za najboljeg igrača godine iz ruku predsjednika UEFA-e Michela Platinija.

Nagradu za najbolju nogometašicu sezone osvojila je Brazilka Marta (23) četvrtu uzastopnu godinu. Slavila je napadačica Santosa u uskoj konkurenciji saigračice i sunarodnjakinje Cristine, Engleskinje Kelly Smith i Nijemica Brigit Prinz i Inke Grings.

FIFA-ina nagrada za fair-play primala je preminulom engleskom menadžeru Bobbyju Robsonu, a nagradu je u njegovo ime primila njegova supruga Elsie Robson.

Istovremeno je izabrana i najbolja jedanaestorka za kompletnu prošlu sezonu koju čine šest igrača iz španske nogometne lige, te petorica iz engleskog Premiershipa.

Najboljih jedanaest tako čine: Iker Casillas (Real Madrid), Dani Alves (Barcelona), John Terry (Chelsea), Nemanja Vidić (Manchester United), Patrice Evra (Manchester United), Xavi (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Steven Gerrard (Liverpool), Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) i Fernando Torres (Liverpool).