Među 32 reprezentacije sigurno ćete imati svog favorita za kojeg ćete drukati tijekom juna iduće godine.

Vrijeme je da se polako okrenemo reprezentacijama koje će biti u Južnoj Africi i izaberemo svog favorita za kojeg ćemo navijati. Reprezentacija je puno, no možda u glavi već imate 'onu pravu' za koju ćete navijati od 11. juna pa sve do – finala.



Grupa A neće ponuditi spektakl, no domaća Bafana, Bafana ili Meksiko mogli bi biti dobar navijački izbor.

Iako je pod njegovim vođstvom jedva izborila plasman na SP, ljubiteljima fudbalske legende Diega Maradone zanimljiva će biti Argentina kao favorit grupe B. Ako ne zbog Malog Zelenog, onda sigurno zbog malog Barçinog – Lionela Messija, najboljeg fudbalera godine.



Ljubiteljima ekipa iz Afrike, koja je u fudbalskoj ekspanziji, jedna od navijačkih opcija će zasigurno biti Nigerija. Super Orlovi imaju veliki potencijal, a u svom četvrtom nastupu na svjetskim prvenstvima će pokušati dogurati dalje od osmine finala, što im je zasad najveći uspjeh.

Možda će neko izabrati Sloveniju kao 'svoju' reprezentaciju u grupi C, a možda i Englesku.



Na prošlom SP-u u Njemačkoj, njihovom prvom u historiji, fudbaleri Gane su igrom osvojili mnoge ljubitelje fudbala, no zapeli su u osmini finala. Ovaj put bi Essien, Muntari, Appiah i ostali opet mogli imati solidnu podršku, baš kao i Srbija u grupi D.

Holandija se, uz igru koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, prošetala kroz kvalifikacije. Oranje je spremno za velike stvari, a možda će dobiti i vaš glas, odnosno naklonost. Ili ćete se iz grupe E odlučiti za Kamerun, koji još čeka na ponavljanje uspjeha generacije legendarnog Rogera Mille iz 1990. (četvrtfinale).



Italija je apsolutni favorit grupe F, no italijanski fudbal na velikim natjecanjima, iako su skupili već četiri titule svjetskog prvaka i branitelji su naslova, nikad nije imao previše pobornika. A možda će vam puno zanimljiviji biti Novi Zeland, debitant na SP-u, koji nema velikih izgleda, ali će sigurno pokupiti dosta simpatija.



Grupa smrti (G) pršti dobrim reprezentacijama i nećete pogriješiti odlučite li se za bilo koju od njih. Brazil će već standardno imati podršku brojnih navijača, u domovini i izvan nje.

Obala Slonovače s ubojitim Didierom Drogbom, braćom Toure te Vahom Halilhodžićem na klupi može do najvećeg rezultata neke afričke reprezentacije na svjetskim prvenstvima. Možda je konačno stiglo vrijeme Slonova.



Ni Portugal u toj grupi neće biti bez podrške, ponajviše zbog obožavatelj(ic)a lika i djela Cristiana Ronalda, dok će u posljednjoj grupi H put prema finalu tražiti europski favoriti i aktualni vladari Starog kontinenta – Španci.