Dok se siromašni klade za jedan euro i sanjaju o hiljadama dobitka, 'veliki igrači', a zapravo kriminalci, godinama već grabe puste milijune i smanjuju šanse za dobitak običnoj 'raji'.

Kladioničarske afere dugo su godina bile samo ulične priče, za koje nitko nije mogao ni smio odgovarati. Dugo su nogometni dužnosnici tipa Vlatka Markovića ovako odgovarali na pitanja o 'namještanju' u HNL-u:

"Pa to se priča otkad ja znam za sebe i pričat će se uvijek. Problem je samo što nema dokaza i što ih vjerojatno neće ni biti".

Stoga su se mnogi iznenadili kad su njemački istražitelji krajem prošlog tjedna objavili da zbog namještanja istražuju 200 utakmica, u kojima je kladioničarska mafija zaradila stotine milijune eura. Od devet europskih liga pod istragom njemačkog tužiteljstva je i hrvatska, a zasad je detektirana jedna utakmica za koju se sumnja da je namještena.

Njemačko državno odvjetništvo iz Bochuma sumnja da se radi o susretu 28. kola prošle sezone između Zadra i Hajduka.

U javnost su procurile i nove informaicje o slučaju za koji zadarski nogometni vladar Reno Sinovčić tvrdi da ne postoji. U namještanje utakmice Zadra i Hajduka navodno je direktno bio umiješan 30-godišnji turski državljanin Deniz C., koji trenutno u Njemačkoj odgovara na pitanja istražitelja.

Dobro organizirana mreža kladioničarske mafije pristupala je igračima ili sucima, potplaćivala ih ili ucjenjivala, te potom stavljala velike uplate na dogovorene rezultate. Primjerice, spomenuti 30-godišnji Turčin uplatio je čak 100.000 eura na utakmice Real Madrida i Bayerna, a na utakmicu Zadra i Hajduka stavio je, navodno, 70.000 eura.

Igračima je, navodno, plaćeno 30.000 eura da izgube visokim rezultatom. Utakmica je završila 3:0 za Hajduk, a bivši igrač Hajduka, a sada Zadra - Marin Ljubičić - dobio je crveni karton!?

Deniz C. otkriven je prisluškivanjem mobitela, a s njim je 'palo' još pet osoba iz ogranka kladioničarske bande koja je operirala po ruhrskoj regiji. Pet ili šest ljudi je otprilike broj svake zasebne ćelije kojima je, navodno, pokrivena gotovo cijela Europa, a zasad je 'palo'i nekoliko Hrvata. Osim već poznate braće Ante i Milana Šapina iz Berlina, koja su također u istrazi, uhićen je i 28-godišnji hrvatski košarkaš koji igra za njemački prvoligaš Bamberg - Ivan Pavić.

Klubovi koji su zasad osumnjičeni u aferi 'namještanje':

Osam klubova iz turske lige, među kojima je i Trabzonspor, belgijski Namur, njemački Ulm i Osnabrück, švicarski Thun i Yverdon, Zadar, Hajduk, slovenski Drava iz Ptuja i Nafta iz Lendave... Jesu li u priču umiješani i divovi kao što su Real Madrid i Bayern?