Do ovog ljeta saigrači u 2. Bundesligašu Osnabrücku, Thomas Cichon (33) i Thomas Reichenberger (35), prva su dvojica u Njemačkoj osumnjičenih fudbalera u kladioničarskoj aferi.

Otkrivena su prva imena fudbalera koji su upleteni u aferi "200 namještaljki", njihove je identitete otkrio Bild. Do Cichona, do ovog ljeta kapitena Osnabrücka koji trenutno igra u Južnoafričkoj Republici, novinari najtiražnijega njemačkog dnevnika nisu došli. Zato je vijest potvrdio Reichenberger:

"Trener mi je potvrdio da sam osumnjičenik. Direktiva je iz kluba, međutim, da se o tome zasad ne govori."

Bild saznaje da istražni organi u Njemačkoj Reichenbergera sumnjiče da je primio 25 hiljada eura da bi pridonio porazu svog tima od Nürnberga u prošloj sezoni 2. Bundelige. Istu je Nürnberg završio plasmanom u Bundesligu, dok je Osnabrück ispao u trećeligaški razred.

U karijeri je 35-godišnji napadač odigrao 81 utakmicu u Bundesligi, i to u dresu Bayera iz Leverkusena, Eintrachta iz Frankfurta i Energieja iz Cottbusa.

Uefa je potvrdila u petak kako sarađuje sa njemačkim vlastima u istrazi oko 200 sumnjivih utakmica u evropskim ligama. Bild dodaje da je u oko 50 racija širom kontinenta uhapšeno 17 osumnjičenika.

Vjeruje se kako je kladioničarska mafija podmićivala fudbalere, trenere, sudije i službenike kako bi namještali utakmice. Sve su utakmice koje se nalaze pod sumnjom odigrane ove godine.

Pretresi su ovih dana izvršeni u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Švicarskoj, a zaplijenjena je gotovina i roba u vrijednosti većoj od milion eura. UEFA je objavila kako je pomogla u istrazi putem svog Sistema za otkrivanje kladioničarskih prevara. Sistem kontroliše sva UEFA-ina natjecanja i sve utakmice prvih i drugih liga u Evropi.