Kvalifikacije za Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2010. godine bliže se samom kraju. Posljednjih šest putnika saznat ćemo danas kada su na rasporedu uzvratni susreti dodatnih kvalifikacija, te majstorica između Egipta i Alžira.

Nakon prvih susreta najviše izgleda za plasman na World Cup imaju Francuska i Urugvaj jer su u prvim susretima na gostovanjima pobijedili Irsku (1:0) i Kostariku (1:0). Grčka i Ukrajina su u Ateni odigrale bez pogodaka, Portugal je u Lisabonu minimalno pobijedio BiH (1:0), a Rusija u Moskvi Sloveniju (2:1).

Francuzi nisu briljirali u Dublinu, ali pogodak Anelke otvorio im je vrata prolaza. Aktuelni svjetski doprvaci će nastupiti bez povrijeđenih Erica Abidala, Jeremyja Toulalana i Francka Riberya, dok Irci dolaze u Pariz bez "požutjelog" Keitha Andrewsa.

"Imamo sjajan rezultat iz prve utakmice, ali još uvijek ništa nije gotovo. Irci su vrlo opasni", kazao je francuski strateg Raymond Domenech. Goste će na pariškom Stade de Franceu pratitit čak 25.000 navijača.

"Uz njihovu podršku možda dođemo do čuda", smatra irski strateg Giovanni Trapattoni.

Bosna i Hercegovina će u Zenici loviti prolaz protiv Portugala koji će ponovo biti bez najboljeg igrača Cristiana Ronalda. Igrači BiH su u prvom susretu u Lisabonu uprkos neuvjerljivoj igri čak tri puta uzdrmali stativu suparničkog gola i Miroslav Blažević je uvjeren njegov tim može igrati daleko bolje.

"Uvjeren sam kako ćemo izboriti plasman na SP. Portugalci nisu svjesni šta ih čeka u Zenici", poručio je Ćiro koji zbog žutih kartona ne može računati na Spahića, Rahimića i Muratovića. Uopšte ne treba naglašavati kako će sutra na stadionu Bilino polje biti "ludnica". Kapacitet stadiona je svega 15.000 gledalaca i ulaznica odavno nema. Razgrabljene su nakon svega nekoliko sati prodaje, a ispred prodajnih mjesta u Zenici i Sarajevu redovi su se počeli formirati već u tri sata ujutro.

Ukrajina u Kijevu će dočekati bivšeg evropskog prvaka Grčku. Prva utakmica je završila bez golova, a čvrsta igra i malo golova očekuje se i u uzvratu.

"Očekuje nas igra živaca. Izgledi za plasman su 50-50 i odlučit će manji broj grešaka", smatra prva ukrajinska zvijezda Andrij Ševčenko. Grci najviše nade polažu u napadača Bayer Leverkusena, Theofanisa Gekasa.

"Ispred nas je ključnih 90, a možda i više minuta. Nakon ove utakmice više nema popravka i svi živimo za ovaj susret", poručio je Gekas. Grci su do sada dva puta gostovali u Ukrajini i pritom upisali jedan poraz (0:2) i remi (1:1).

Posljednji evropski par čine Slovenija i Rusija. Prva utakmica je završila minimalnom pobjedom Zbornaje, a pogodak nade za Sloveniju zabio je Pečnik na samom kraju utakmice.

"Rusija je zaslužila pobjedu jer je bila bolja. Ali, nismo niti mi igrali loše, a gol Pečnika ostavlja nas u igri. Imamo sjajnu priliku, jedan gol smo udaljeni od Južne Afrike", istakao je slovenski kapiten Robert Koren, dok je ruski selektor Guus Hiddink naglasio kako je njegov tim sam sebi otežao situaciju.

"Primili smo nepotreban gol. Ali, vjerujem kako smo kvalitetniji", kazao je ruski selektor.

Urugvaj je veliki posao obavio u prvom susretu, a sada u Montevideu ima priliku potvrditi prolaz. Kostarika je sedam puta igrala protiv Urugvaja i samo jednom je izvukla bod. Teško je očekivati kako će prvu pobjedu ostvariti baš sada.

"Nemamo pravo na grešku. Slavili smo na gostovanju, a sada igramo kod kuće. To je prednost koja se ne ispušta", kazao je vezni igrač Diego Perez.

Posljednju afričku vizu za SP dobit će Egipat ili Alžir nakon susreta u Sudanu. Obje reprezentacije su zaključile takmičenje po grupama sa identičnim efektom, pa će susret na neutralnom terenu odlučiti ko ide na SP. Egipat je izborio gol prije četiri dana pobjedom protiv Alžira u Kairu 2:0, a drugi i presudni gol domaćin je zabio u petoj minuti sudijske nadoknade. Bio je to susret u kome je "fair play" umro. Alžirski igrači su prije utakmice kamenovani, novinari su se međusobno potukli, nakon utakmice je došlo i do nereda među navijačima. Zbog straha od mogućih novih sukoba sudanska policija i vojska su dignute na noge. U međusobnim susretima prednost je lagano na alžirskoj strani. Alžir ima sedam pobjeda, Egipat šest, a devet susreta je završilo bez pobjednika uz razliku golova 29:29.