Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je sinoć u prvoj utakmici baraža za Svetsko prvenstvo, poražena u Lisabonu od reprezentacije Portugala sa rezultatom  1:0.

Postignuti rezultat ostavlja ipak značajne šanse za eliminaciju Portugala i odlazak reprezentacije na SP u fudbalu, koje će se održati 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

Jedini pogodak na stadionu Luz pred oko 65. 000 gledalaca postigao je Bruno Alves u 32. minuti utakmice.

U ostalim utakmicama prvih susreta baraža za SP 2010. Rusija je savladala Sloveniju rezultatom 2:1, Francuska Irsku sa 1:0, a Grčka i Ukrajina igrale su neriješeno 0:0.

Uprkos porazu koju je reprezentacija BiH pretrpjela protiv Portugala, navijači su ipak izašli na ulice i slavili rezultat, koji bh. reprezentaciju i dalje ostavlja u igri za plasman na SP.

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević je nakon utakmice protiv Portugala sinoć u Lisabonu izjavio da je zadovoljan rezultatom.

"Mislim da imamo pozitivan rezultat. Mogu biti zadovoljan. No, mislim i da Portugalci mogu biti zadovoljni zbog naših promašenih prilika. No, siguran sam da ćemo u Zenici da im priredimo iznenađenje", izjavio je Blažević za BHT 1 dodajući da je nesretan zbog žutih kartona Spahića, Rahimića i Muratovića, zbog čega ova trojica igrača neće moći da nastupe u Zenici.

"Nesreća je što naša tri veoma bitna igrača neće moći da igraju zbog žutih kartona. No, nadam se da ćemo do srijede naći dobitnu kombinaciju", zaključio je Blažević.

Uzvratna utakmica se prema rasporedu igra 18. novembra u Zenici.