Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije Ivica Osim ocjenio je da bi formiranje regionalne lige donijelo višestruku korist svim državama nastalim raspadom SFRJ.

Osim je kazao i da je, za podizanje kvaliteta fudbala u zemljama bivše Jugoslavije, potrebno da se što prije reguliše vlasnička struktura klubova.

"Po potencijalu koji posjeduju, fudbaleri u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, siguran sam, spadaju u sam evropskih vrh. Ubjeđen sam da bi zajednička liga donijela mnogo koristi svima. Užasno mi smeta kako se narodom na našim prostorima toliko dugo manipulisalo. Upravo su ove kvalifikacije za SP pokazale koliko se dobar fudbal igrao u nekadašnjoj Jugoslaviji", rekao je Osim, aludirajući na direktan plasman reprezentacije Srbije, ali i priliku Bosne i Hercegovine, kao i Slovenije da se nađu na Mundijalu.

On je podsjetio da se u košarci i vaterpolu već igraju regionalna takmičenja, zbog čega i reprezentacije zemalja bivše Jugoslavije imaju dobre rezultate.

"Od lige bi i klubovi mnogo više zarađivali prilikom prodaje igrača u inostrane klubove. Radio sam dugo napolju i znam mnogo trenera koji kažu da je nekadašnja Jugoslavija rasadnik talenata. U takvu ligu bi ulagali i razni biznismeni u svim zemljama bivše SFRJ. Vjerujem da bi, za neko vrijeme, i UEFA prvaku te lige dala mjesto u Ligi šampiona", naveo je on.

Osim se složio sa kritikama da bi bezbjednost na utakmicama te lige mogao da bude problem, ali ne i nerješiva prepreka, iako ovoj izjavi ne ide u prilog  nasilje koje se u posljednje vrijeme dešavalo , a da je vezano za sportska takmičenja.

"Na Balkanu se, nažalost, godinama mnogo ulagalo u nasilje i nesreću. Previše je onih koji su podržavali ratove, destruktivaca koji su zarađivali na tuđoj bijedi i nesreći. Mislim da je vrijeme tih ljudi, koji su tada djelili ljude po vjerskoj i nacionalnoj, a sada po navijačkoj osnovi, prošlo. Dosta je bilo nasilja i gluposti", poručio je Osim.

On je dodao da je trenutno stanje u klubovima bivše SFRJ, u kojem je nejasna vlasnička struktura, "idealna prilika za muvatore koji bi u fudbalu da zarade koju paru".

"Mora da se zna ko je gazda i koliko novca daje za klub. Bez čistih računa, nema naprijetka. Bugari i Rumuni su u tome napravili korak naprijed i rezultat se vidi. Skoro svake godine neko od njihovih prvaka igra u Ligi šampiona. Kada bi se to regulisalo, uz formiranje jedinstvene lige, fudbal na ovim prostorima bi procvjetao", zaključio je Osim.

Osim je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio peto mjesto na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji. U trenerskoj karijeri vodio je još sarajevski Željezničar, beogradski Partizan, Šturm iz Graca i selekciju Japana.