Svjetsko fudbalsko prvenstvo za igrače do 17 godina održava se ovih dana u Nigeriji - a glavna vijest, koja je šokirala domaćine, jest da je njihov ključni igrač još prije sedam godina izgubio pravo nastupa za tu selekciju.

Bivši nigerijski reprezentativac Adokiye Amiesimaka izjavio je kako je kapiten U-17 selekcije, Fortune Chukwudi, najmanje sedam, osam godina stariji nego što se on predstavlja da jest.

Amiesimaka je u sezoni 2002./2003. bio trener Sharks Port Harcourta, a njegov je zadatak bio sastaviti mladi tim, gdje će redom igrati 18-godišnjaci. Jedan od njih bio je i Chukwudi - što znači da bi danas trebao imati oko 25 godina!

FIFA je zbog već ranijih sumnji u dob nekih igrača (pogotovo afričkih timova), uvela test magnetskom rezonancom, a uoči prvenstva petnaestorici igrača Nigerije zabranjen je nastup zbog neodgovaraujće dobi.

Međutim, sporni Chukwudi je prošao test, što je dodatno zakomplikovalo priču. Ali, isto tako pojavili su se još neki ljudi koji potvrđuju kako je sadašnji kapiten nigerijske U-17 reprezentacije prije nekoliko sedam, osam godina igrao u istim selekcijama gdje igra i danas.