Prema istraživanju prestižnog američkog poslovnog magazina Forbesa američki golfer Tiger Woods (33) postao je službeno prvi sportista koji je probio granicu od milijarde dolara zarade u karijeri.

Najbolji golfer današnjice ispisuje stranice povijesti golfa i sporta općenito otkako je došao na PGA Tour 1996. godine.

Počevši od svojevremeno rekordno bogatog sponzorskog ugovora s Nikeom (40 miliona dolara), pa do osvajanja Mastersa (1997.) s rekordnom razlikom od 12 udaraca, Woods je postao ujedno i prvi afroamerikanac i najmlađi pobjednik turnira najboljih golfera svijeta u povijesti.

Woods je u karijeri osvojio 14 Grand Slam naslova i devet nagrada za najboljeg igrača godine, a sada će uz njegovo ime stajati još jedan rekord, postat će prvi sportaš sa zaradom preko milijarde američkih dolara.

Prema istraživanju Forbesa Woods je prešao “magičnu granicu” prošlog vikenda osvojenim drugim mjestom na Tour Championshipu u Atlanti, što mu je bilo dovoljno za osvajanje FedEx Cupa, pokala namijenjenog najuspješnijem igraču sezone, vrijednog 10 miliona dolara nagrade.

Forbes prati kretanje zarade sportaša još i prije nego li je Woods postao profesionalac. Američki je golfer u 2009. godinu ušao s kumulativnom zaradom od 895 miliona dolara, što od novčanih nagrada na turnirima, bonusima i naknadama za samo pojavljivanje. Ako se toj svoti pridoda 10.5 miliona godišnje turnirske zarade iz 2009. godine, FedExovov bonus, kao i više od 100 miliona dolara godišnje zarade van golf-terena, dolazi se do famozne desetoznamenkaste brojke.

Woods jedinu pravu konkurenciju što se tiče zarade među sportašima ima u Michaelu Jordanu i Michaelu Schumacheru, koji su dominirali svojim sportovima, košarkom i Formulom 1 skoro 15 godina. Prema procjeni Forbesa, Jordan je tako od svog ulaska u NBA ligu 1984. godine zaradio oko 800 miliona dolara, a budući je godišnji prihod Nikea od proizvoda s njegovim imenom i danas oko milijardu dolara od čega njemu pripada velik udio “kolača”, procjenjuje se da bi jedan od najvećih košarkaša današnjice trebao doseći okruglu zaradu za nekih četiri do pet godina. Prema nekim drugim izračunima, Jordan je tu granicu već prošao.

Schumacher je u karijeri prema nekim procjenama zaradio oko 700 miliona dolara od svog debija u Formuli 1 1991. godine, a u rekordnoj je 2003. godini zaradio 80 miliona dolara.