Prvaci Bundeslige i Premiershipa, nogometne ekipe Wolfsburga i Manchester Uniteda pobjedama su zakoračili u Ligu prvaka.

velikom je stilu to pošlo za rukom igračima Wolfsburga i to najviše imaju zahvaliti trostrukom strijelcu Grafiteu.

Klub koji ondje nikada nije igrao, a koji je to pravo stekao osvajanjem Bundeslige ugostio je na svojoj Volkswagen Areni moskovski CSKA i nakon bolje igre i dominacije kroz svih 90 minuta slavio pobjedu 3-1 protiv ruskog kluba o kojem je brigu prije nepunih sedam dana preuzeo Juande Ramos, bivši strateg madridskog Reala.

Bh. reprezentativci u dresu Wolfsburga Džeko i Misimović, te Rahimić u dresu CSKA odigrali su svih 90 minuta.

Već nakon prvog poluvremena njemački klub uživao je prednost od dva pogotka razlike. Sjajnu prizemnu loptu uputio je Zvjezdan Misimović prema Grafiteu u 36. minuti utakmice. Nakon dugog pasa koji je izbacio odbranu, neometanom Brazilcu nije bio problem pospremiti loptu u mrežu kroz noge Igora Akinfejeva.

Raspoloženi Brazilac postigao je i drugi pogodak na utakmici, ovog puta nakon udarca s bijele tačke kojeg je i sam izborio u 40. minuti susreta, uslijed prekršaja Deividasa Semberasa.

Sigurnih 2-0 ipak je poljuljano u 77. minuti kada je Alan Džegojev iskoristio Guilhermeovu dijagonalnu asistenciju i pogodio gol Diega Benaglija za 2-1, ali i potvrđenih ponovno u 87. minuti trećim pogotkom Grafitea.

Već izgubljenu loptu koja je putovala prema gol-autu spasio je Edin Džeko i u padu je gurnuo do Marcela Schäfera koji ju proslijeđuje do ponovo sigurnog i neumoljivog igrača utakmice za veliko slavlje njemačkih prvaka u debi utakmici elitnog klupskog nogometnog takmičenja.

Teško, ali ipak s uspjehom krenula je i ekipa Manchester Uniteda. Na gostovanju kod Beşiktaşa bilo je 1-0.

Jedini pogodak na utakmici postigao je Paul Scholes u 77. minuti utakmice i to nakon akcije koju su kreirali Michael Owen i Nani. Potonji je uputio udarac prema golu gdje se ispriječio golman Hakan Arikan, no uspio je loptu odbiti tek do glave Scholesa koji je naciljao nebranjenu mrežu domaće ekipe.

Recimo i to da je Owen u igru ušao u 64. minuti umjesto Waynea Rooneyja koji je svoje nezadovoljstvo igrom ili odlaskom na klupu iskalio na kopački dobrano ju tresnuvši o travnjak.

Rezultati prvog kola Lige prvaka:

A-grupa:
Juventus - Bordeaux 1:1
Maccabi Haifa - Bayern 0:3

B-grupa:
Bešiktaš - Manchester United 0:1
Wolfsburg - CSKA Moskva 3:1

C-grupa:
Marseille - AC Milan 1:2
Zurich - Real Madrid 2:5

D-grupa:
Atletico Madrid - APOEL Nicosia 0:0
Chelsea - FC Porto 1:0