Ovaj me poraz neće slomiti. Događa se. Nastavit ću raditi kao ludak da se dokopamo SP - izjavio je Diego Maradona nakon kvalifikacijskog poraza njegovih nogometaša od Brazila (1:3).

Argentinski su nogometaši poklekli u srazu s najvećim rivalom u Rosariju. Maradona je priznao da više ne misli da je plasman Argentine u Južnoafričku Republiku izvjestan.

- Ovaj je poraz jako zakomplicirao stvari i sada će biti jako teško plasirati nam se na Svjetsko prvenstvo. Sada se treba pribrati i pripremiti za gostovanje u Paragvaju. Moramo pokušati osvojiti tri boda u toj utakmici - oprezno je i s poštovanjem govorio 49-godišnji izbornik, kojeg su Carlos Dunga i njegovi igrači očigledno spustili na zemlju.

- Izgubiti od Brazila uvijek je ružno. Bili smo vrlo motivirani pobijediti u ovoj utakmici i približiti se Svjetskom prvenstvu.

Maradona je preuzeo odgovornost. Na pitanje novinara je li ugrožen njegov posao izbornika odgovorio je smireno.

- Odgovornost je moja. Nikad ne bih poslao igrača "u zatvor". Što se tiče moje budućnosti na klupi Argentine, razgovarao sam već s Julijem Grondonom (predsjednik saveza, op. a.) i Carlosom Bilardom (Maradonin asistent). Razgovarat ću i sa svojim kćerima. Nastavit ću raditi kao luđak. Ovo me neće slomiti.

- Propustili smo dvije prilike u prvom poluvremenu prije vodstva Brazilaca. Vježbali smo prije utakmice prekide i reakcije na visoke lopte jer smo znali da je Brazil iznimno jak u tom segmentu igre. Nažalost, nije upalilo. Preokrenuti rezultat u dvoboju s Brazilom iznimno je težak posao jer Brazil ima sjajne igrače. No, neću se žaliti na svoje nogometaše.

Dunga: Pobijedili smo veliku momčad

- Sretni smo jer smo pobijedili veliku reprezentaciju sastavljenu od igrača-šampiona. Lionel Messi vjerojatni je novi najbolji nogometaš svijeta. Također, dobili smo momčad koja na svom travnjaku kvalifikacijsku utakmicu nije izgubila 16 godina - govorio je ozareni brazilski izbornik, Carlos Dunga, nakon dvoboja.

Da je Argentina velika momčad nije, međutim, uspio uvjeriti nikoga. Novinare su uglavnom zanimale greške u igri domaće momčadi.

Nije ih se, također, dojmio Dungin stil, koji nekadašnji zadnji vezni igrač cijelo vrijeme forsira: igra bez lopte u posjedu! I Argentince su Brazilci dobili prepuštajući inicijativu i orijentirajući se na udare iz kontranapada i prekide. To u Brazilu nikad nije prolazilo.

- Pitate me za greške Argentine? Zar nam stvarno nećete pripisati niti najmanje zasluge? - obratio se u neugodnom ozračju novinarskom skupu izbornik, tužnoga i začuđujućeg pogleda.

Nakon što se smirio, otkrio je u čemu je ležao ključ pobjede.

- Molio sam igrače i pripremao ih da ne podlegnu pritisku i da se klone kartona. Važno je bilo ne zaraditi isključenje. Znao sam da s 11 nogometaša u terenu pobjeđujemo, a da s desetoricom gubimo.