Nogometaši Barcelone pobjednici su UEFA-inog Superkupa, utakmice koja se igrala u Monte Carlu, a u kojoj najbolja momčad Lige prvaka za trofej igra protiv osvajača Kupa UEFA-e.

Liga prvaka, Primera, Kup kralja, španjolski Superkup, te potom i naslov najbolje momčadi UEFA-inog Superkupa, bilanca je uspjeha katalonskoga kluba ostvarenog od početka prošle do sezone koja će ovoga vikenda započeti u španjolskom nogometnom prvenstvu.

Dominaciju katalonskoga kluba pokušao je u ovom susretu okončati Šahtar iz Donjecka. Ponudili su nogometaši ukrajinskoga kluba čvrstoću u svojoj izvedbi, ali i pukotinu u igri koju je znala iskoristiti osovina Lionel Messi - Pedro u 115. minuti utakmice za prvi gol susreta i konačnih 1-0.

Osnovnih 90 prošlo je bez pogodaka, ali uz dominaciju Barcelona koja je u konačnici uputila 23 udarca (10 u okvir) prema vratima Šahtara. S druge strane, osvajači Kupa UEFA-e tek su sedam puta zaprijetili golu najuvjerljivije momčadi današnjice, od čega je Victor Valdes samo tri puta morao reagirati. Učinio je to u sva tri navrata uspješno, pa je Barcelona osvojila svoj treći naslov (1992., 1997., 2009.) u ovome natjecanju.

Time se “katalonski nogometni ponos” izjednačio na ljestvici najuspješnijih s Liverpoolom i Ajaxom, koji su također u tri navrata osvajali ovaj trofej.