Jamajčanin Usain Bolt novi je svjetski prvak, ali je i nosilac novog svjetskog rekorda. U Pekingu na Olimpijskim igrama je trčao 9.69, ali je u Berlinu ostvario vrijeme 9.58!

Cijelu godinu se čekao dvoboj dva najbrža sprintera na svijetu, Usaina Bolta i Amerikanca Tysona Gayja, no od početka utrke je Bolt vodio, čak i na samom startu, što je bila njegova najveća boljka u posljednje vrijeme.

Ovaj put je Bolt imao jedan od najboljih starteva, a što je još važnije, bio je od prvog metra u prednosti u odnosu na Gayja i Powella. Samo ovaj put, dakako, Bolt nije stiskao kočnicu, već je do kraja utrke išao punom snagom, a na cilju se pokazalo fantastično vrijeme 9.58!

Tačno prije godinu dana je Bolt na Olimpijskim igrama trčao 9.69, ali očito su njegove granice neslućene, pa je pitanje koliko još puno može spustiti i danas postavljeno najbolje svjetsko vrijeme u "kraljevskoj disciplini".

Gay je trčao sjajnih 9.71, samo dvije stotinke slabije od dosadašnjeg svjetskog rekorda, ali je to bilo dovoljno samo za srebrnu medalju. To je, dakako, i najbolje vrijeme koje je ikada jedan Amerikanac ostvario. Treći je, pak, bio Asafa Powell s vremenom 9.84.

Recimo i to da su finalisti imali malu pomoć vjetra (0.9 m/s).

SP u atletici, 100 metara:

1. Usain Bolt (Jam) 9.58

2. Tyson Gay (SAD) 9.71

3. Asafa Powell (Jam) 9.84

4. Daniel Bailey (Ant) 9.93

5. Richard Thompson (Tri) 9.93

6. Dwain Chambers (VB) 10.00