Njenoj gravitaciji ništa ne može pobjeći

Riječ je o dugoiščekivanim rezultatima kolaboracije ''Event Horizon Telescope''. U 15 sati objavljena je prva fotografija crne rupe u historiji čovječanstva.

Naravno, samu crnu rupu nemoguće je fotografirati jer je ona nevidljiva. Njenoj gravitaciji ništa ne može pobjeći, pa čak ni elektromagnetski valovi poput ultraljubičastog zračenja, rendgenskih zraka, vidljivog svjetla, odnosno bilo čega čime mi možemo opaziti taj tajanstveni fenomen, prenosi Index.hr.

Horizont događaja

No, naučnici EHT-a uspjeli su snimiti horizont događaja crne rupe koji može prikazati njenu sjenu ili siluetu. Plin koji pada prema crnoj rupi zagrijava se na više od milijardu stepeni, zbog čega se horizont događaja može vidjeti kao sjena čiji su veličina i oblik određeni Ajnštajnovom (Einstein) teorijom.

Kako bi ostvarili svoj naum, astronomi su 2017. godine istovremeno crnu rupu u centru naše galaksije snimali s desetak radioteleskopa raspoređenih diljem svijeta. Takvim rasporedom kreirali su virtuelni teleskop veličine naše planete.

Ne znamo što nas čeka

Analizirali su podatke dugo, dvije godine, a danas će nam predstaviti konačne rezultate. Moramo upozoriti, ne znamo što nas čeka; možda su uspjeli snimiti samo nekoliko mutnih piksela, a možda nas iznenade s formom crne rupe koja nije u skladu s očekivanjima opće teorije relativnosti.