U Sibiru

Zahvaljujući zapanjujućoj tehnološkoj novini, uz pomoć novog metoda koji umnožava jednostruke nizove DNK, međunarodni tim naučnika uspio je da izdvoji genom djevojčice iz Sibira koja je živjela prije 50.000 godina i pripadala relativno skoro otkrivenoj vrsti tzv. 'denisovanskog čovjeka'.

Ovaj drevni genom je toliko potpun da naučnici o djevojčici mogu da stvore jednako jasnu sliku kao i da se radi o genomu neke žive osobe, uključujući i to da je imala smeđu kosu, kožu i oči. 
Ta preciznost je naučnicima omogućila i da genom djevojčice, koja je živjela u pećini Denisova u Sibiru prije više od 50.000 godina, uporede sa genomima živih ljudi, odakle je nastao “gotovo potpun katalog” malog broja genetskih promjena koje nas čine drugačijim od denisovanskog čovjeka. Prema riječima paleonotolog Sventja Paba, to je “recept za modernog čovjeka”. 
Stanovnici Papua Nove Gvineje najsličniji djevojčici 
Od današnjih naoroda, najviše genetskih karakteristika denisovanskog čovjeka imaju stanovnici nekih ostrva u Jugoistočnoj Aziji, kao i stanovnici Papue Nove Gvineje, što ukazuje na njihovo ukrštanje sa pretkom denisovanskog čovjeka, vjerovatno u Aziji. 
Svojevrsnu ironiju predstavlja činjenica da raspolažemo tako kompletnim genomom denisovanskog čovjeka, od koga imamo samo jedan mali prst (korišćen za izdvajanje ovog genoma) i dva zuba, ali ne i njegovog rođaka nenadertalca, od kog postoji veliki broj fosilnih ostataka. 
Zbog toga je sljedeći zadatak izdvajanje što kompletnijeg genoma neandertalca.