Veliki mozak i pljosnato lice

Na sjeveru Kenije nedavno su pronađeni fosili za koje je potvrđeno da pripadaju novoj ljudskoj vrsti koja je na tom području živela prije oko dva miliona godina, a lica su im bila pljosnata.

Vijest koja je predstavljena u najnovijem broju časopisa "Nature" objašnjava kako su antropolozi na sjeveru Kenije otkrili tri ljudska fosila stara između 1,78 i 1,95 milona godina.

Reč je ljudskoj vrsti nazvanoj "Homo rudolfensis". Prvi primerak lobanje te vrste pronađen je još 1972. godine, ali se tada nije pouzdano moglo utvrditi da li je zaista riječ o novoj vrsti dok nisu pronađene nove lobanje. Bitne karakteristike te vrste su veliki mozak i pljosnato lice.

Najnovije otkriće otvara mogućnost da su u isto vrijeme rane evolucije postojale brojne ljudske vrste. Profesor Kris Stringer iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu za ovaj časopis  rekao je kako rezultati novih istraživanja pokazuju da se ljudska evolucija odvijala na isti način kao i kod životinja - priroda je razvijala više vrsta, a preživljavala je ona koja se najbolje prilagodila.