Osvajanje svemira

NASA razvija male satelite koje će pogoniti pametni telefoni koji rade na Androidu i čija će proizvodnja koštati samo 3,500 dolara.

Googleov mobilni operativni sistem Android trenutno dominira na globalnom smartphone tržištu, a zahvaljujući NASA-i Android uskoro kreće i u osvajanje svemira.

Naime, ova svemirska agencija pokrenula je projekt 'PhoneSat' čiji je cilj razvoj minijaturnih satelita koje će pokretati Googleovi Android telefoni iz Nexus serije (sateliti će koristiti njihovu procesorsku snagu, kameru i operativni sistem), a ovaj je projekt dio većeg eksperimenta nazvanog 'Small Spacecraft Technology Program' čiji je cilj razvoj nanosatelita baziranih na 'malim uređajima potrošačke elektronike koje koristimo u svakodnevnom životu'.

NASA je trenutno razvila dva prototipa satelita u obliku kocke koji rade na pametnim telefonima, od čega je model PhoneSat 1.0 napravljen samo kako bi NASA testirala može li mini satelit sa smartphoneom 'preživjeti' u svemiru te može li u bazu slati podatke o stanju telefona i fotografije zemlje snimljene aparatom s telefona. Ovaj satelit veličine šoljice za kafu, osim Nexus One pametnog telefona, imat će i dodatne baterije te radio odašiljač.

PhoneSat 2.0 je napredniji model satelita koji će koristiti i noviji pametni telefon – Samsung Galaxy Nexus S koji ima brži procesor, GPS prijemnik i napredniju tehnologiju, a ovim satelitom moći će upravljati inženjeri iz NASA-ine baze te će, zahvaljujući solarnim panelima, imati duži vijek trajanja.

Iako trenutno nema tačnog datuma kada će NASA ove satelite lansirati u svemir, očekuje se da bi prvi model u svemir mogao poletjeti već krajem ovog mjeseca, a drugi do kraja godine. Na PC Worldu kažu da svemirska agencija godinama priprema ovaj projekt te su već više puta testirali izdržljivost Nexusa One pa su tako dva modela ovih pametnih telefona lansirana u svemir na raketi kako bi provjerili mogu li izdržati velike brzine i visine, a testirani su i u drugim ekstremnim uvjetima pa se u NASA-i nadaju da bi ovi sateliti trebali raditi bez ikakvih problema.

Cilj je ovog projekta 'lansirati najjeftinije i najjednostavnije satelite koji su ikad letjeli u svemir' te cijena svakog prototipa ovakvog satelita iznosi oko 3,500 dolara, a za njihov razvoj korišten je samo komercijalno dostupan hardver, dakle NASA-ini inženjeri nisu ga dodatno modificirali i poboljšavali te u njima nisu koristili nikakvu posebnu ili novu tehnologiju.

Na intrenet stranicama NASA-e kažu da će PhoneSat 2.0 'postaviti temelje za nove mogućnosti malih satelita' te da će smanjiti troškove budućih malih svemirskih letjelica, a koristit će se i u budućim misijama istraživanja mjeseca, nadzora Zemlje i za testiranje novih tehnologija i komponenata koji bi se u budućnosti mogli koristiti za svemirske letove.