Transmisija informacija

Izgleda da um ne samo da caruje, već i klade valja.

Britanski naučnici su utvrdili da je zapravo snaga uma, a ne brutalna sila, ona koja iskusnim karatistima omogućava da slome ciglu udarcem golom rukom.

Oni su otkrili da dugogodišnje treniranje borilačkih vještina dovodi do promjena u mozgu. Istraživači su uporedili udarce 12 majstora karatea sa udarcima 12 početnika i ustanovili da se tajna crnog pojasa ne krije u snazi mišića, već u sposobnosti koordinacije brzine ramena i ručnog zgloba.

Ta koordinacija omogućava postizanje većeg ubrzanja i veće snage udarca, navode naučnici u studiji objavljenoj u časopisu Cerebral Cortex.

Prilikom skeniranja mozgova volontera obje grupe, otkrili su da karatisti sa jačim udarcem imaju promjene u bijeloj moždanoj masi koja ima provodnu ulogu, tj. vrši transmisiju informacija iz različitih dijelova mozga.

Što su karatisti duže trenirali, to su ove promjene na njihovom mozgu bili značajnije.

"Nosioci crnog pojasa su bili u stanju da uzastopno koordiniraju svoje udarce na nivou koji je početnicima nedostupan", kazao je koautor studije Edd Roberts sa Imperijal koledža u Londonu.

Naučnici tu sposobnost dovode u vezu sa usklađenošću neuralnih konekcija u malom mozgu (koji kontroliše motoriku), što omogućava prekaljenim karatistima da izuzetno precizno sinhronizuju pokrete ruke i trupa.

Oni vjeruju da tokom napredovanja u procesu učenja neke vještine, dolazi do prilagođavanja obrazaca moždane aktivnosti, pa samim tim i do promjena na samoj strukturi mozga.

"Ovo otkriće nam pomaže u razumijevanju uticaja bijele mase na koordinaciju motorike", kazao je Roberts, prenosi Tanjug.