Brzina 6.500 kilometara na sat

X51 je bespilotna letjelica, ali jednako revolucionarna i ako novi scramjet motor bude pouzdan, jednog dana bi mogao naći put među komercijalne avione.


Američka avijacija testira bespilotni avion namijenjen za putovanja pri brzini šest puta većoj od brzine zvuka - 6.500 kilometara na sat.

Više i brže - to je cilj eksperimentalnog letenja od samog početka.

Posljednja dostignuća X51a Wave Rider američke vlade imaju za cilj dostići 6.500 kilometara na sat.

 To je oko 2.000 metara u sekundi.

Eksperimentalni pogon

Dostizanjem te brzine počinje vožnja pod okriljem jednog bombardera prije nego se avion odvoji i pokrene svoj raketni motor.

Tad se događa ono najuzbudljivije - koristeći eksperimentalni pogon, tzv. scramjet, motor ubrzava na šestostruku brzinu zvuka.

Letovi su kratki, mjere se sekundama, ali svaki uspješni let istraživače približava cilju: održivom letu pri nadzvučnim brzinama.

Nije slučajnost da letjelica izgleda više poput projektila nego aviona.

Pentagon vodi ovo istraživanje.

John Pike iz Globalsecurity.org, kaže: "Američka vojska već dugo pokušava ovu tehnologiju dovesti do funkcioniranja. Trebat će im puno vremena, ali zaista mislim da bi to moglo pružiti revolucionarnu mogućnost za nenuklearne strateške napade dugog dometa."

Rekorder X-serije

X51 je posljednji u dugom nizu američkih aviona rekordera X-serije. To je bespilotna letjelica, ali jednako revolucionarna.

Ako novi scramjet motor bude pouzdan, jednog dana bi mogao naći put među komercijalne avione.

Putovanje od Londona do New Yorka bi trajalo nešto više od sat vremena.