Naučnici

NASA-ina letjelica Orion stigla je do Mjeseca, nakon što je preletjela 130 km iznad Mjesečeve površine i sada će početi ulaziti u širu orbitu.

Kapsula, u kojoj su umjesto posade tri lutke sa senzorima za mjerenje vibracija, kozmičkog zračenja i ostalih uvjeta u svemiru, Mjesecu je prišla s njegove "tamne strane" koja se ne vidi sa Zemlje.

Zbog polusatnog prekida komunikacije kontrolori leta u Houstonu nisu znali je li kretanje Oriona prošlo dobro sve dok se kapsula nije pojavila s vidljive strane Mjeseca, na udaljenenosti od 375.000 kilometara od Zemlje. Nakon što je signal ponovno uspostavljen, a letjelica izašla s druge strane Mjeseca, poslana je snimka Zemlje, "sićušna blijedoplava tačka" u tami.

- Video - snimak Mjeseca i naše blijedoplave planete udaljenog više od 370.000 kilometara ostavio je bez daha zaposlenike Svemirskog centra Johnson u Houstonu, središtu kontrole misije - rekao je direktor nadzora leta Judd Frieling.

Orion je morao obletjeti Mjesec da bi dobio dovoljno brzine za ulazak u široku, ovalnu Mjesečevu orbitu. Bude li se sve odvijalo po planu, u petak će se motori aktivirati još jednom i postaviti kapsulu u tu orbitu.

Kapsula je u ponedjeljak stigla do Mjeseca prvi put nakon NASA-ina programa Apolo prije 50 godina. Let do Mjeseca ključna je tačka probnoga leta vrijednog 4,1 milijarde dolara, započetog prošle srijede.

Idući bi vikend Orion trebao oboriti NASA-in rekord udaljenosti svemirske letjelice dizajnirane za astronaute, a to je udaljenost od oko 400.000 kilometara od Zemlje, koji je postavio Apollo 13 godine 1970.

- NASA - ina svemirska letjelica Orion snimila je ovu sliku "zalaska" Zemlje dok je letjelica nastavila prema svojoj udaljenoj retrogradnoj orbiti oko Mjeseca. Na ovoj slici udaljenoj skoro 430.000 km od Zemlje, Orion putuje oko druge strane Mjeseca i uskoro će premašiti rekordnu udaljenost Apolla 13 od Zemlje u svemirskoj letjelici dizajniranoj za prevoz astronauta - istakli su iz NASA - e na oficijelnoj Facebook stranici.



Index.hr/Faktor