Drugi pokušaj

Turisti željni svemira okupit će se u subotu u velikom broju na Floridi kako vi svjedočili neviđenom spektaklu: Lansiranju NASA-ine nove rakete prema Mjesecu, što bi moglo privući do 400.000 ljudi, tvrde lokalne vlasti.

NASA je u utorak objavila da će u subotu ponovno pokušati lansirati divovsku raketu nove generacije prema Mjesecu, nakon što prvi pokušaj u ponedjeljak nije uspio zbog tehničkog problema.

Ogromnaa raketa nove generacije trebala bi kapsulu bez posade ponijeti na šestosedmični probni let oko Mjeseca i natrag, u misiji Artemis 1, pedeset godina poslije posljednje Apollove misije na Mjesec.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, divovska dvostepena raketa Space Launch System (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tokom programa Apollo na Mjesec 1960-ih i 70-ih godina, prenosi Hina.

Svemirski centar Kennedy, odakle bi trebala biti lansirana, zatvoren je za javnost, ali gledaoci će raketu moći vidjeti kako se diže prema nebu i čuti njen huk s okolnih plaža.

Don Walker, dužnosnik okruga Brevard očekuje ogroman broj ljudi na lansiranju, između 200.000 i 400.000.

Činjenica da se lansiranje sada više ne očekuje radnim danom, već za vikend – što je osim toga dugi vikend s državnim praznikom u ponedjeljak – kao i njegov historijski karakter, pridonose očekivanom uspjehu u posjećenosti, objasnila je za AFP Meagan Happel iz turističkog ureda na Floridi.

Posjetiocima se savjetuje da krenu ranije kako bi izbjegli gužve u saobraćaju, koje se očekuju tri ili četiri sata prije polijetanja, planiranog za 14.17 sati po lokalnom vremenu (18.17 GMT), dodala je.

Faktor/Hina