Naučnici su mrtve pauke počeli pretvarali u robote.

Diplomirana studentica Faye Yap, u partnerstvu s kolegom inženjerom Danielom Prestonom sa Rice Universiteta, otkrila je način da iskoristi noge mrtvih pauka.

Razlog tome je što pauci mogu svojim nogama uhvatiti male, osjetljive predmete, a da ih ne slome, što ima mnoštvo praktičnih primjena, poput otklanjanja kvarova na mikroelektronskim uređajima.

Način na koji funkcioniraju paukove noge toliko je složen da ga je gotovo nemoguće ponoviti pomoću modela koje je napravio čovjek, tako da novi poduhvat koristi postojeći sistem pauka, uz nekoliko mehaničkih podešavanja kako bi se izvuklo najbolje iz oba svijeta, prenosi Unilad.

Ova vrsta robotike naziva se nekrobotika i poboljšava prirodne mehanizme pauka.

Ako ste se ikada zapitali kako se pauk može uhvatiti za teške materijale s tako malim nogama, to je zato što pauk ispruži svaku nogu aktivno stežući mišiće u prosomi (cefalotoraksu) kako bi povećao svoj unutrašnji hidraulički pritisak.


Mrtvi pauci postaju roboti(FOTO: Preston Innovation Laboratory/Rice University)

Sistem robotike koristi ovaj postojeći mehanizam, što rezultira jednim od najdelikatnijih robota koje smo ikada vidjeli.

Osim toga, to je ogroman korak naprijed, kao što su naučnici rekli u svom radu o uzbudljivom poduhvatu.

- Koncept nekrobotike predložen u ovom radu koristi prednosti jedinstvenih dizajna koje je stvorila priroda, a koje može biti komplikovano ili čak nemoguće umjetno replicirati - navedno je u radu istraživačkog tima.

Ispostavilo se da je zapravo prilično lako napraviti robotskog pauka nakon što isključite električne sisteme.

- Izrada nekrobotske hvataljke zahtijeva samo jedan jednostavan korak: ubacivanje igle u područje prosome preminulog pauka i fiksiranje igle na tijelo pauka ljepilom kako bi se formirao hermetički pečat. Cijeli proces, od umetanja igle do postavljanja ljepila i stvaranja potpuno operativnog hvatača, može se izvesti za otprilike deset minuta - naveli su.

Faktor/Unilad