Jedna od najnovijih fotografija koju je načinio rover Curiosity prikazuje prilično sablasnu karakteristiku tamošnjih stijena: nešto što izgleda kao savršeno izrezana vrata smještena u marsovskom krajoliku.

Vrata izgledaju tako jezivo uvjerljiva da su i oni najskeptičniji u iskušenju da počnu vjerovati da ista vode do malog skrovišta za Marsovce, ili možda do portala u drugi svemir.

U najmanju ruku, čini se da su i slika i ova geološka karakteristika dovoljni da nadahnu barem jedan naučno-fantastični film. Ili dva.

Ipak, nešto razumnija ekipa s Reddita ukazuje na to da je vjerojatno riječ o tzv. smičnom naprezanju materijala: rezultat jedne vrste djelovanja na stijeni zbog kojeg se odlomio dio, možda nakon zemljotresa.


Foto: NASA: Šta je to snimljeno na Marsu?

Zapravo, najveći potres koji smo registrirali na crvenom planetu dogodio se 4. maja ove godine, a naučnici još uvijek rade na utvrđivanju gdje se tačno dogodio i što ga je uzrokovalo.

Također, dok se formacija stijene u našoj mašti može učiniti kao "vrata normalne veličine", moguće je da je šupljina zapravo visoka samo nekoliko centimetara - jako je teško odrediti bez drugih parametara na slici.

Slika je snimljena na geološkoj lokaciji poznatoj kao Greenheugh Pediment, jarbolnom kamerom na roveru Curiosity, 7. maja 2022.

Što se tiče "sablasnih otkrića" u svemiru koja nalikuju na vanzemaljske strukture, važno je da se ne zanosimo previše s onim što slike loše kvalitete ponekad mogu sugerirati.

Možda se sjećate čudnog objekta u obliku kocke kojeg je prošle godine na Mjesecu uočio kineski rover Yutu 2. Nakon daljnjeg istraživanja, ispostavilo se da je 'koliba vanzemaljaca' bila samo još jedna stijena – s trikovima svjetla i perspektive koji su joj dali kockasti oblik.

Većina pretpostavlja da će i ova "tajanstvena vrata" u konačnici imati objašnjenje koje je jednako uobičajeno... ali, mnogi se u međuvremenu jako zabavljaju spekulirajući.