Harvard

Tim naučnika s univerziteta Harvard i Emory stvorio je 500 "biohibridnih" riba čije su repne peraje bile obložene ljudskim srčanim ćelije.

Cilj nije bio stvoriti akvarij budućnosti, već proučavati ljudske srčane ćelije i ritam njihovih otkucaja.

Sićušne strukture neko su vrijeme stajale bez nadzora u laboratoriju.

Ali, onda su, na radost naučnika, male ribice "zaplivale u život".

"U osnovi smo ih pohranili u naš inkubator, a onda smo potpuno zaboravili na  njih neke dvije ili sedmice", kazao je Sung-Jin Park, koautor studije objavljene ove sedmice u časopisu Science.

"Kad smo otvorili inkubator, sve su ribe nekako same plivale."

Čudne ribice "slobodno su plivale" u bazenu hranjivih tvari otprilike 100 dana dok su naučnici pratili njihovo kretanje.

Kao što to srčane ćelije obično i rade, one su se više puta skupljale i rastezale, uzrokujući pomicanje repnih peraja na ribama naprijed-nazad.

"Ne trebamo nikakve vanjske stimulanse", dodao je . "Stimuliraju se, vježbaju same i postaju jače."

Park ima velike ambicije i nada se da će na kraju poslati "ovakvu vrstu biohibridnog robotskog sistema u svemir", tvrdeći da bi to bio vrlo učinkovit način proučavanja atrofije mišića uzrokovane mikrogravitacijom, nešto što muči astronaute koji provedu duže vremena u svemiru.

Tim još uvijek mora prevladati jednu značajnu prepreku: nemaju kontrolu nad "otkucajima" tih srčanih ćelija. Ali, za sada se nadaju da bi studija mogla dovesti do boljih pejsmejkera ili čak umjetnih srca.

"Naš krajnji cilj je izgraditi [potpuno funkcionirajuće] srce, ali u međuvremenu pokušavamo izgraditi zrelije srčano tkivo”, rekao je Park.