Arheolozi saopštili

Arheolozi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima otkrili su najstarije poznate građevine u zemlji, stare najmanje 8.500 godina.

Ovo je više od 500 godina starije od prethodnih rekordnih otkrića, navodi Odjeljenje za kulturu i turizam Abu Dabija u saopćenju.

Otkrivene su tokom arheološkog programa, a građevine se nalaze na ostrvu Ghagha, zapadno od grada Abu Dabija.

Konstrukcije koje su otkopane su "jednostavne okrugle sobe", koje imaju kamene zidove koji su još očuvani do visine od skoro metar, navodi se u saopćenju za javnost. Te strukture su "vjerovatno kuće za malu zajednicu koja je možda živjela na ostrvu tokom cijele godine", kako novadi tim.

Dodali su da je otkriće pokazalo postojanje neolitskih naselja prije nego što su se razvili dugi pomorski trgovački putevi, što sugerira da to zapravo nije bio poticaj za naseljavanje u tom području kao što su arheolozi ranije mislili, piše CNN.

Otkrivene su i stotine artefakata, među kojima su fino obrađeni kameni vrhovi strijela koji su se koristili za lov.

Iako arheolozi još nisu sigurni kada je naselje bilo u upotrebi, otkriveno je tijelo zakopano u strukturama koje datira oko 5.000 godina.

- Otkrića na ostrvu Ghagha naglašavaju da su karakteristike inovativnosti, održivosti i otpornosti bile dio DNK stanovnika ove regije hiljadama godina - rekao je Mohamed Al Mubarak, predsjedavajući odjela.

Faktor/CNN