Stručnjaci su oprezni

Iako se ne očekuje da će asteroid u skorije vrijeme udariti u Zemlju, svemirske agencije za svaki slučaj su oprezne.

Ovisno o veličini svemirske stijene, udar asteroida mogao bi biti događaj nivoa izumiranja, pa su naučnici načinili simulacije kako bi ustanovili koliko bi loše moglo biti, prenosi The Sun.

Ako ste gledali u posljednje vrijeme popularan Netflixov film „Ne gledaj gore“ ("Don't Look Up"), možda ste ostali zabrinuti mogućnošću potencijalnih udara asteroida, no ne bi svi asteroidi koji bi udarili u Zemlju, kako se navodi, značili kraj čovječanstva.

Naime, svemirska stijena morala bi biti prilično velika da ubije sve pripadnike ljudskog roda.

Šta bi se dogodilo?

Naučnici smatraju da je asteroid koji je zbrisao dinosaure s lica Zemlje bio veličine oko 12 kilometara. Kada bi danas asteroid te veličine udario u Zemlju, sve bi se odmah promijenilo zbog siline udara i njegovog utjecaja na okoliš.

Stručnjaci procjenjuju da bismo doživjeli požare, udarne valove, usijano zračenje, nastao bi veliki krater, padala bi kisela kiša ili bi nastao divovski tsunami, ukoliko bi asteroid udario u more.

- Sav pepeo od požara i sve sitnije krhotine od udara dugo bi se zadržale u atmosferi i dobili bismo ono što se zove udarna zima – kazala je za Inverse Britt Scharringhausen, vanredna profesorica fizike i astronomije na koledžu Beloit i dodala:

- To bi blokiralo sunčevu svjetlost, a sav pepeo koji bi pao u okeane zakiselio bi njihove gornje slojeve. Dakle, imamo spaljene stvari, ubijeno sve u okeanu i zamrznutu Zemlju, koja bi prolazila kroz dvije godine konstantne zime.

Ipak, Scharringhausen ne misli da bi sav život na Zemlji nestao nakon velikog udara asteroida.

Neka manja bića preživjela su udar asteroida koji je ubio dinosaure, pa kad bi ljudi poduzeli prave mjere opreza, moguće je da bi i oni mogli preživjeti.

Ne bi sve umrlo. Ako razmišljamo o ljudima, način da preživimo bio bi otići u podzemlje. Možda biste se mogli izvući u bunkeru, ako imate zalihe da preživite to razdoblje zime, u kojem ne možete uzgajati jestivu hranu - objašnjava Scharringhausen.

Planovi za spašavanje Zemlje

NASA istražuje neke odbrambene metode. Nedavno su pokrenuli misiju svemirske letjelice Double Asteroid Redirection Test (DART).

- DART je prva misija posvećena istraživanju i demonstriranju jedne metode skretanja asteroida promjenom gibanja asteroida u svemiru kinetičkim udarom - objašnjavaju iz NASA-e.
Letjelica DART trebala bi se u septembru zabiti u mali asteroid zvan Dimorphos sa ciljem da ga pomakne s putanje.

U međuvremenu, NASA je nadogradila svoj softver za opasnost od asteroida s nekim ključnim promjenama, koje bi trebale pomoći u učinkovitijem otkrivanju potencijalno opasnih svemirskih stijena.

Faktor/The Sun