Egipat

Naučnici su u Egiptu otkrili novu vrstu četveronožnog kita koja je živjela prije otprilike 43 miliona godina. Fosil vodozemca, latinskog naziva Phiomicetus anubis, otkriven je u egipatskoj Zapadnoj pustinji, području Sahare koje leži zapadno od rijeke Nil.

Njegova lobanja podsjeća na lobanju Anubisa, staroegipatskog boga mrtvih koji je imao glavu šakala, a po njemu je i dobio latinski naziv, piše BBC.

Preci današnjih kitova potječu od sisavaca sličnih jelenima koji su nastanjivali kopno tokom 10 miliona godina.

Težio je oko 600 kilograma, bio je dugačak tri metra i imao je snažnu čeljust kojom je hvatao plijen, pokazuju podaci istraživanja koje je objavljeno u Zborniku radova Kraljevskog društva u srijedu.

Kit je mogao da hoda po kopnu i pliva na površini vode.

Dijelovi skeleta pronađeni su u egipatskoj Fajumskoj depresiji, a istražili su ga naučnici sa Univerziteta Mansura.

Sadašnje pustinjsko područje bogato fosilima, nekada je bilo pokriveno morem.

- Phiomicetus anubispredstavlja ključnu novu vrstu kitova i važno je otkriće za egipatsku i afričku paleontologiju - kazao je autor istraživanja Abduah Gohar za Reuters.

Iako ovo nije prvi put da je otkriven fosil kita sa nogama, vjeruje se da je Phiomicetus anubisnajraniji tip poluvodenog kita koji je pronađen u Africi.

Smatra se da su prvi kitovi evoluirali u južnoj Aziji prije oko 50 miliona godina.

Tim paleontologa otkrio je u Peruu 2011. godine fosil kita star 43 miliona godina koji je imao četiri noge, plivaću kožicu na stopalima i kopita.

Faktor/BBC