Siguran način

Međunarodno udruženje za zračni prevoz (IATA), koje predstavlja brojne velike svjetske aviokompanije, razvija niz mobilnih aplikacija koje će pomoći putnicima da se snađu u ograničenjima za putovanja u vrijeme pandemije COVID-19.

Istovremeno, te aplikacije omogućit će vladama i i aviokompanijama da na siguran način razmjenjuju informacije, najavila je IATA, koja planira krajem godine objaviti pilot-platformu Travel Pass i razviti je za korištenje vlasnicima pametnih telefona Android i Apple iOS u prvoj polovici iduće godine.

Zdravstveni i drugi podaci o putnicima neće se pohranjivati centralno, već će se autentificirati blockchainom, pa će potrošači moći kontrolisati podatke koje dijele, rekla je IATA.

Nova aplikacija “Contactless Travel” kombinovat će podatke iz pasoša s podacima o testiranju i vakcinaciji koje prima iz laboratorija.

Međutim, australski nacionalni avioprevoznik Qantas objavio je u utorak da će insistirati na tome da se međunarodni putnici vakcinišu prije letenja i opisao taj potez “nužnošću”.