Antarktik

Naučnici su ostali zapanjeni kada su na Antarktiku ispod leda otkrili novi život i vrste životinja kakve ranije nisu vidjeli.

Istraživači su se spustili kilometrima ispod Južnog okeana ledenog kontinenta, gdje su pronašli hidrotermalne otvore kako izbijaju vrelu vodu.

Ovdje su otkrili čitav niz vrsta, do tada nepoznatih, uključujući rakove, albino hobotnicu i čudne vrste morskih zvijezda.

Njihova otkrića, objavljena u časopisu PLoS Biology, također su ukazala na „novu shemu života“ koja živi od bakterija koje proizvode ventilacioni otvori, a ne od biljaka.

Bivši okeanograf Mark Schrope objasnio je kako.

"Ovi otvori su mjesta u morskom dnu na kojima imate puno vulkanskih i geoloških aktivnosti. Dakle, imate toplotu dole ispod morskog dna, a malo vode se spušta u stijene i pronalazi razna mjesta za proticanje unazad. Voda je zagrijana na više od sto stepeni i zbog tog puta kroz stijene ispod nje, voda je ispunjena mineralima i hemikalijama. Neke od tih hemikalija mogu stvoriti ove ogromne formacije koje su otvor, oni ih nazivaju dimnjacima, a u vodi postoje hemikalije koje su u stanju da održe život", kazao je Schrope.

Naučnici su otkrili ono što su nazvali „neredom života“, koji živi u uslovima neviđenim ranije, prenosi Express.co.uk.

Schrope je u intervjuu za PBS istakao da su najupečatljiviji bile upravo horde rakova nazvanih jeti rakovi, koji imaju dlakave grudi i ruke i na kojima uzgajaju bakterije.

Jedan od naučnka je opisao da je to bilo otkriće za otkrićem gdje god su otišli, te da je postojao samo čitav niz vrsta koje su ranije bile nepoznate.

Naučnici su bili oduševljeni promatranjem ovih životinja koje opstaju uz pomoć hemikalija, a ne sunčeve svjetlosti.