Više ljudi će se zaraziti…
Globalna studija pronašla je snažne dokaze da se novi oblik koronavirusa proširio iz Europe u SAD.
Nova mutacija čini virus "zaraznijim", ali čini se da je oblik bolesti nešto slabiji, saopćio je međunarodni tim istraživača.

"To je sada dominantan oblik koji inficira ljude", rekla je za CNN Erica Ollmann Saphire iz Instituta za imunologiju La Jolla i Konzorcija za imunoterapiju od koronavirusa, koji su radili na studiji. "Ovo je sad virus."

"Sad znamo da je novi virus 'mudriji'. Ali, na prvi pogled se čini da nije opasniji", rekla je Saphire.

Mutacija utječe na protein šiljka - strukturu koju virus koristi da bi ušao u ćelije koje zarazi. Sada istraživači provjeravaju utječe li ovo na pitanje - može li se vakcina može kontrolirati virus? Naime, trenutna cjepiva koja se testiraju uglavnom ciljaju te "šiljke", no napravljena su korištenjem starijih sojeva virusa.

Studija objavljena u časopisu Cell potvrđuje raniji rad koji sugerira da je mutacija učinila novu varijantu virusa zaraznijom. Istraživači nazivaju novu mutaciju G614 i pokazuju da je ona gotovo u potpunosti zamijenila prvu verziju koja se proširila u Europi i SAD-u, a koja se zove D614.

"Naši podaci o globalnom praćenju pokazuju da se varijanta G614 u šiljku širi brže od D614", napisala je u svom izvještaju biologinja Bette Korber iz Nacionalnog laboratorija Los Alamosa. "Mi tumačimo da to znači da je virus zarazniji", dodali su. "Zanimljivo je da nismo pronašli dokaze o utjecaju G614 na težinu bolesti."

Ovo bi mogla biti dobra vijest, rekao je Lawrence Young, profesor medicinske onkologije s britanskog Univerziteta u Warwicku, koji nije bio uključen u studiju.

"Ovaj rad sugerira da, iako varijanta G614 može biti zaraznija, nije patogenija. Postoji nada da će se, kako se infekcija SARS-CoV-2 širi, virus postati manje patogen", rekao je u izjavi.

Tim je testirao uzorke pacijenata iz Europe i SAD-a, te je upozorio da smo imali sreće sa ovom mutacijom:

"Moramo ostati oprezni, jer ne znamo kako mogu izgledati sljedeće mutacije. Šta ako budu opasnije?"