TOI 700 d
Zvijezda TOI 700 je male veličine, otprilike 40 posto veličine Zemljinog Sunca i upola manje je topla.
Američka svemirska agencija NASA objavila je kako je njen satelit „lovac planeta“ TESS pronašao svijet veličine Zemlje unutar pojasa od svoje zvijezde u kojem bi se moglo živjeti i što bi moglo omogućiti prisustvo tekuće vode, prenosi agencija AFP.
Planeta pod imenom „TOI 700 d“ relativno je blizu našoj planeti Zemlji, samo stotinu svjetlosnih godina, navedeno je iz NASA-e tokom godišnjeg susreta Američkog astronomskog društva u Honoluluu, američka država Havaji.
"TESS je napravljen i lansiran sa ciljanom misijom da pronađe planete veličine Zemlje koje kruže oko obližnjih zvijezda“, naveo je Paul Hertz, direktor astrofizičkog odjela NASA-e.
Agencija AFP navodi kako je TESS u početku pogrešno klasificirao zvijezdu, što znači da planete izgledaju veće i toplije nego što su zapravo. No, nekoliko amaterskih astronoma, uključujući srednjoškolca Altona Spencera koji radi sa članovima TESS tima, ukazalo je na grešku.

Tri planete

"Kada smo ispravili parametre zvijezde, veličine njenih planeta su se smanjile i shvatili smo kako najudaljenija ima veličinu Zemlje i nalazi se u zoni mogućeg života“, navodi Emily Gilbert sa Univerziteta u Čikagu.
Ovo otkriće je kasnije potvrdio svemirski teleskom Spitzer.
Zvijezda TOI 700 je male veličine, otprilike 40 posto veličine Zemljinog Sunca i upola manje je topla od naše zvijezde. Pronađene su tri planete u orbiti, sa imenima TOI 700 b, c i d. Samo je „d“ u takozvanoj zoni mogućeg života, ni preblizu ni predaleko od zvijezde.