Prijeti nam

Za 10 godina pored Zemlje velikom brzinom proći će asteroid – ne bi trebao udariti u naš planet, no Elon Musk kaže da će nas kad-tad "veliki kamen" udariti, a mi za to nemamo obrane.

Za deset godina pored Zemlje proći će "Bog haosa", jedan od najvećih asteroida koji će proći blizu naše planete, a čiji bi potencijalni udar mogao imati "devastirajuće posljedice za život na zemlji". Asteroid 99942 Apophis širok je 340 metara i proći će oko 30 tisuća kilometara pored Zemlje, što je manja udaljenost u odnosu na neke komunikacijske i meteorološke satelite, napominju na stranici Express.co.uk. Brzina s kojom će proletjeti pored nas bit će oko 40 hiljada km/h te će biti vidljiv sa Zemlje.
Znanstvenici su svjesni da bi se njegova putanja dok dođe do naše planete mogla promijeniti, a na opasnost od asteroida te činjenicu da trenutačno nemamo nikakve obrane od njih upozorio je i Elon Musk. Šef SpaceX-a i Tesle na Twitteru je podijelio članak o asteroidu koji je prozvan "Bog kaosa" te je napisao da nije zabrinut oko tog konkretnog asteroida, no svjestan je da će jednom "veliki kamen" udariti u Zemlju, a mi obrane od njega nemamo.
O opasnostima koje nam prijete iz svemira te o našoj nemogućnosti obrane prije nekoliko je godina govorio i znanstvenik iz NASA-e Joseph Nuth. On je rekao da bi veliki objekt iz svemira, poput asteroida kakav je udario u Zemlju i uništio dinosaurse prije 66 milijuna godina ponovno mogao udariti u naš planet. Problem je što, ako bi znanstvenici zaista pronašli takav objekt koji je na putu prema Zemlji, ne postoji previše toga što bi mogli napraviti kako bi se zaštitili od udara i spriječili potencijalno uništenje ljudske vrste.
Predložio je kako bi NASA trebala napraviti nekakvu letjelicu za presretanje svemirskih objekata i držati je u pričuvi ako dođe do takvih opasnosti, kako bi se smanjilo vrijeme potrebno za organizaciju misije spasa našeg planeta i života na Zemlji ako se tj. kada se jednom otkrije takav asteroid.