POZNATO I KADA

YouTube je objavio da će uskoro ukinuti priče (Stories) na svojoj platformi

Od rapidnog rasta popularnosti kineskog TikToka, većina konkurenata kopirala je koncept TikToka i na svojim platformama ubacila kratke video zapise. YouTube je tako na platformu implementirao YouTube Shorts, koji je ništa drugo neko kopiranje koncepta TikToka. Ali, kompanija nije tada ukinula priče (Stories) u korist Shortsa, ali to će uskoro učiniti, prenosi B92.

YouTube priče prestat će da postoje od 26. juna 2023. godine. Ova funkcija postepeno se ukida na platformi i sve priče koje će biti objavljene pomenutog datuma ove godine isteći će za sedam dana.

Iz kompanije su objavili da YouTube uklanja priče u korist YouTube Shortsa i objava u Zajednici (Community).

YouTube vjeruje da su objave u Zajednici odlične za pokretanje diskusije među korisnicima platforme, dok Shorts nude više protoka i pretplatnika nego priče.

YouTube priče predstavljene su 2017. godine kao Reels, da bi nakon godinu dana bile rebrendirane u Stories.

Inače, fokus YouTubea u posljednje vrijeme je povećanje broja reklama, pa je tako kompanija u par navrata otkrila neke planove. Jedan od njih je i eksperimentisanje sa funkcijom za ograničavanje blokera oglasa na YouTubeu. Nova funkcija će spriječiti korisnike da aktiviraju blokere oglasa na video platformi. U tom smislu, korisnicima YouTubea sa aktiviranim blokerima oglasa neće biti dozvoljeno da gledaju sadržaj na platformi.

U poruci iz YouTubea navodi se i to da korištenje oglasa dovodi zapravo do toga da je YouTube besplatan širom svuheta, a na kraju se navodi da se korisnici mogu da se pretplate na YouTube Premium koji pruža mogućnost korištenja platforme bez oglasa.