Obratite pažnju

Google je najavio da će izbrisati sve neaktivne račune koji nisu korišteni u posljednje dvije godine. Prema kompaniji, računi koji nisu ažurirani skloniji su krađi lozinki, a pogotovo ako se nisu odlučili zaštititi sa dvofaktorskom autentifikacijom.

Kao što je ranije spomenuto, Google će izbrisati račune koji nisu korišteni ili prijavljeni u posljednje dvije godine. To znači da će sve informacije i podaci povezani s Google računom biti trajno izbrisani. To uključuje Google disk, Google dokumente, Google Meet, Gmail, YouTube i Google fotografije.

Ako imate račun koji niste koristili zadnjih nekoliko godina, savjetuje se da se ili prijavite na njega ili napravite sigurnosnu kopiju podataka prije nego što se trajno izbrišu.

Kompanija je spomenula da će promjena uticati samo na lične račune, a na poslovne račune ne. Ako je vaš račun povezan s kompanijom ili školom, vaš Google račun neće biti izbrisan, prenosi pcchip.

Što se tiče roka kada će kompanija započeti proces brisanja, dali su rok kasnije ove godine, počevši od decembra. Google je također dao preporuke korisnicima koji žele zadržati svoje Google račune aktivnima.

Kako bi spriječio brisanje vašeg računa, Google preporučuje korisnicima da se jednom prijave na svoj račun. Ako ne koristite redovito svoj račun, najbolje je da se prijavite svake dvije godine radi sigurnosti. Osim toga, od ključne je važnosti da se odlučite za dvofaktornu autentifikaciju tvrtke kako biste zaštitili svoj račun od potencijalnih prijetnji.

Ako imate neiskorišteni Google račun, kompanija će vam potencijalno poslati e-mail na glavni račun kao i na račun za oporavak, podsjećajući vas da će račun biti izbrisan ako se ne prijavite do decembra 2023. godine. Google računi koji se koriste na svakodnevnoj bazi neće biti tretirani novim pravilima računa.