Oprez, kažnjivo je

Milioni korisnika putem društvenih mreža razmjenjuju razne poruke, međutim rijtko ko obrati pažnju na ono što ne bi smio da šalje. Jedna stvar je posebno 'opasna' kada je šaljete, s toga - budite oprezni.

Jedan od najpopularnjih kanala komuniciranja jeste WhatsApp, a svi koji ga koriste, naročito kada je dopisivanje na grupama u pitanju, trebali bi da budu malo oprezniji naredni put kada otvore pomenutu aplikaciju. Kako izvještava njemački WRD, u nekim slučajevima dopisivanje može biti kažnjivo.

"Korisnici bi trebali obratiti posebnu pažnju kada dijele eksplicitni ili rasistički sadržaj, kao i govor mržnje. Posljednji se tretira kao kazneno djelo širenja zabranjenih spisa", navodi se u tektsu.

Kazneno djelo može biti i samo posjedovanje pornografskog sadržaja. Fotografije koje sadrže eksplicitan sadržaj mogu završiti na vašem telefonu iako to korisnik ne želi. Automatsko spašavanje fotografija putem ove aplikacije je jedna od karakteristika WhatsAppa, a najčešće dolazi do toga kada ste član grupnog chata, a neko pošalje takvu vrstu fotografije u grupni razgovor.

Kao što smo već pomenuli, WhatsApp obično automatski sprema takve fotografije na pametni telefon. Ipak, ono što se savjetuje jeste da tu vrstu sadržaja odmah izbrišete sa vašeg mobilnog uređaja.

Ukoliko želite spriječiti automatsko učitavanje fotografija i videa na vaš telefon, možete isključiti tu funkciju u postavkama WhatsAppa, na jednostavan način:

Kada otvorite aplikaciju kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu i odaberite "Postavke".
Kliknite na "Upotreba podataka i pohrane".

Tu možete postaviti kada se mediji trebaju automatski preuzeti.