Popularna platforma

Ljudi širom svijeta, pored pretraživača Googla, najviše koriste YouTube, platformu čija popularnost je pojavom YouTubera naglo skočila posljednjih godina, i sada ozbiljno prijeti klasičnoj formi gledanja TV–a, jer, YouTube zahvaljujući YouTuberima nudi raznovrsne sadržaje iz cijelog svijeta.

Posebno su popularni kanali "travel blogera" i raznorazni podcasti. Zapravo, šta god da vas zanima, sigurno ćete pronaći video o tome na YouTubeu, a do željenog sadržaja dijele vas ključne riječi koje kucate u pretraživač.

Podsjetimo, YouTube je nastao 2005. kao stranica za online upoznavanja, a danas je postao platforma sa više od 2 milijarde aktivnih korisnika mjesečno, i dobroj većini služi kao dobar izvor zarade. Svake minute, na YouTubeu se objavi čak 500 sati videa.

S rastom YouTubea razvijen je i poslovni model poznatiji od imenom monetizacija. Njom je kreatorima sadržaja omogućeno zarađivanje na onome što su postavili na svoje kanale, a načine na koje se to provodi su razni. Za monetizaciju se mogu prijaviti apsolutno svi koji ispune uslove postavljene od uprave YouTubea.

Samo od reklama YouTube je 2021. godine zaradio 29 milijardi dolara, a iste godine, najpoznatiji Youtuber Mr Beast zaradio je 54 miliona dolara na ovoj platformi.

- Da biste uopšte omogućili monetizaciju, odnosno zarađivanje od YouTube-a, potrebno je da imate barem 1 000 pratilaca i minimalno 4 000 sati pregleda na vašem kanalu. U suštini, ovo nije previše teško i ukoliko se samo malo posvetite snimanju, brzo ćete doći do ove cifre. Ukoliko sada počinjete, u vašem YouTube studiju kada odete na polje za monetizaciju, možete tačno vidjeti koliko vam nedostaje do ispunjenja ovih kriterija. Možete i uključiti opciju za notifikaciju da vas YouTube obavjesti kada ispunite ovaj kriterij i bude spremni da počnete zarađivati – objasnio je Robert Dacešin, jedan od najpoznatijih bh.YouTubera i travel blogera.

YouTuberi prvenstveno zarađuju novac od oglasa koji se puštaju tokom gledanja njihovih videa. Ti oglasi se mogu pustiti na početku videa kao skipable oglasi (oglasi koji se mogu preskočiti), bumper ads (oglasi koji se moraju pogledati pa nakon njih kreće video), oglasa na kraju videa, kao i oglasa koje autor sam može da postavi na određena mjesta u toku svog videa, pod uslovom da taj video traje duže od osam minuta.

- Da biste razumijeli način kako funkcioniše zarada od YouTuba-a, potrebno je prvo da razumijete dva termina, a to su CPM i RPM. CPM (Cost per mile) – cijena koju oglašivači plate za 1000 prikazivanja oglasa na videima. Ukoliko oglašivač kaže da će platiti 2 USD za 1000 prikazivanja tokom kreiranja kampanje, CPM je 2 USD. Prosječni CPM kod nas iznosi od 1 do 6 američkih dolara. RPM (Revenue per mile) – prihod koji vaš video ostvari na hiljadu prikazivanja videa. RPM se zasniva na više izvora prihoda, uključujući: oglase, članstva kanala, prihod od YouTube Premium-a, Super Chat i Super Stickers-e. RPM je uvijek niži od CPM, te u većini slučajeva iznosi od 0,5 do 2 dolara. Tako da, ako je RPM 1 dolar, znači da ćete na svakih 1 000 pregleda, zaraditi upravo toliko – ističe Dacešin.

Zato vas YouTuberi neumorno, poslije svakog videa pozivaju da pritisnete like, share i pretplatite se (subscribe op.a.) na njihov kanal, što je za vas poptuno besplatno, a njima donosi brojne benefite.

Faktor