POGLED U BUDUĆNOST

Martin Cooper, koji se smatra "ocem mobilnog telefona", naglasio je da će ljudi ovaj uređaj imati ispod svoje kože.

Zaslužan je za razvoj prvog mobitela 1973. godine, a o tome šta će se desiti u budućnosti je govorio na Svjetskom kongresu mobilne tehnologije (MWC) koji se svake godine održava u Barseloni.

"Sljedeća generacija će imati mobitel ispod kože ušiju. Vaše tijelo će biti njegov savršen punjač. Kada jedete, vaše tijelo stvara energiju, zar ne? Unosite hranu i tijelo stvara energiju. Potrebno je malo energije za funkcionisanje takvog uređaja", izjavio je Cooper za CNBC.

Njegova vizija nagovještava moguću sljedeću fazu u razvoju čovječanstva u kojoj će ljudsko tijelo biti prekriveno mikročipovima i senzorima. Nekoliko kompanija širom svijeta radi na tome, a jedna od njih je Neuralink, kompanija najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska.

Cooper je mišljenja da je pametni mobitel postao previše komplikovan. Kako je objavio CNBC, tržište ovih uređaja posljednjih godina stagnira te je dojam da se proizvođači bore kako stvoriti nešto novo. Donijeli su i probleme, kao što su ovisnost o društvenim mrežama i narušavanje privatnosti.

I Cooper je napomenuo da su ovisnost i narušavanje privatnosti postali ozbiljni problemi. No, optimističan, jer očekuje da će ova tehnologija posebno biti korisna u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Konstatovao je da čovječanstvo općenito napreduje.

Kako je kazao, nije mogao ni zamisliti da će mobiteli postati prenosni računari, kakvi su danas.

"Prije 50 godina je zaista bilo primitivno vrijeme. Nije postojao internet, nisu postojala integrisana kola, nisu postojale digitalne kamere. Nikada nam na pamet nije pala ideja da će jednog dana vaš mobitel biti kamera i enciklopedija", naveo je.

Međutim, kako je rekao, znali su da će jednog dana svi imati mobitel.