Deset trendova

Četvrta industrijska revolucija razlikuje se od prethodnih po konvergenciji i interakciji više tehnoloških trendova odjednom. U ovom članku, navodimo deset glavnih tehnoloških trendova koji pokreću četvrtu industrijsku revoluciju - trendove za koje se vjeruje da će zauvijek promijeniti način na koji poslujemo i živimo.

Trend 1: Ubikvitarna računarska tehnologija
Danas su računari svugdje oko nas: u džepovima, na našim rukama, u našim automobilima, čak i u našim kućnim aparatima...

S obzirom na povećanje snage procesora i smanjenje veličine mikročipova računara, brzo smo se navikli na računare i uređaje koji su sve manji, lakši, jeftiniji i ubikvitarni. (Kao naprimjer, prosječni pametni telefon danas je moćniji od superračunara prije 10 godina.) Gledajući u budućnost, vjerojatno će sljedeći veliki skok u snazi računara doći od kvantnih računara - računara koji su tako brzi i moćni da se mogu koristiti za izvršavanje novih, ranije nemogućih zadataka koje tradicionalni računari nisu u stanju izvršiti.

Trend 2: Sve povezano i inteligentno
Sigurno ste upoznati sa Internetom stvari (IoT) iz uređaja poput pametnih televizora, pametnih satova i pametnih termostata. IoT se odnosi na sve veći broj inteligentnih, povezanih uređaja i objekata koji su sposobni prikupljati i prenositi podatke. U budućnosti, bilo šta što se može povezati, bit će povezano. Ne samo u pogledu uređaja i proizvoda, već i prostora u kojima živimo i radimo. Od pametnih, povezanih tvornica i kancelarija do cijelih pametnih gradova, prostori oko nas sve više će biti opremljeni sposobnošću praćenja onoga što se događa i reagiranja prema tome.

Trend 3: "Datafikacija" našeg svijeta
Ubikvitarna računarska tehnologija i IoT su oba veliki doprinositelji količini podataka koja se generira svakodnevno, ali pored ovih podataka generiranih od uređaja, mi ljudi također generiramo velike količine podataka kroz naše svakodnevne aktivnosti, što ne pokazuje nikakve znakove usporavanja.

Trend 4: Umjetna inteligencija (AI)
Svi ti podaci koji se generiraju su ključni i omogućavaju AI, koja je napravila nevjerojatne skokove u posljednjih nekoliko godina, posebno kada je u pitanju "konverzacijska AI". Samo u 2020. godini, pametni govornici su odgovorili na 100 milijardi glasovnih naredbi - 75 posto više nego u 2019. godini - zahvaljujući AI.

Zaključak za poslove je da, s obzirom na to da naše interakcije sa uređajima postaju sve inteligentnije, kupci će očekivati da sve vrste proizvoda i usluga imaju neku vrstu AI mogućnosti.

Trend 5: Proširena stvarnost (XR)
XR je termin koji predstavlja spektar impresivnih tehnologija: virtualne stvarnosti, proširene stvarnosti i miješane stvarnosti.

XR se prije svega prepoznavalo po impresivnoj igri, ali danas se koristi u širokom rasponu industrija, gdje se iskorištava za stvaranje još impresivnijih, personaliziranih iskustava za kupce i zaposlenike. Naprimjer, kupci sada mogu virtualno isprobati proizvode - kao što je digitalno postavljanje nove fotelje u svoj dnevni boravak kako bi vidjeli kako izgleda - i zaposlenici se mogu učiti u imersivnim, zanimljivim novim načinima rada.

U budućnosti, vjerovato da će naše iskustvo svijeta sve više se odvijati u ovom zamagljenom prostoru između stvarnog svijeta i digitalnog svijeta, a XR će samo doprinijeti ovom prelasku. Zato kompanije moraju početi razmišljati kako će se prilagoditi ovome i stvoriti impresivna iskustva za svoje kupce i zaposlenike.

Trend 6: Digitalno povjerenje
Digitalno povjerenje je u suštini povjerenje korisnika u organizacije da grade sigurni digitalni svijet, gdje se transakcije i interakcije odvijaju sigurno i transparentno. Kako se svijet sve više digitalizira, digitalno povjerenje postaje sve važnije za poslovni uspjeh. Kompanije moraju raditi na stvaranju i održavanju digitalnog povjerenja kroz transparentnost, sigurnost i odgovornost kako bi zadovoljile potrebe i zahtjeve svojih korisnika.

Trend 7: Automatizacija
Automatizacija se odnosi na upotrebu tehnologije za automatiziranje radnih procesa i zadataka koje su ranije izvršavali ljudi. Automatizacija se koristi u različitim industrijama, od proizvodnje do usluga, kako bi se povećala efikasnost, smanjili troškovi i poboljšala kvaliteta. Međutim, automatizacija također može dovesti do gubitka radnih mjesta, pa je važno razmotriti i ovaj aspekt.

Trend 8: Blockchain
Blockchain je tehnologija koja omogućava decentralizirano skladištenje i razmjenu podataka putem mreže povezanih blokova. To omogućava transakcije bez potrebe za posrednikom, što znači veću sigurnost, transparentnost i povjerenje. Blockchain se koristi u različitim industrijama, od finansija do zdravstva, i vjeruje se da će imati veliki utjecaj u budućnosti.

Trend 9: Edge Computing
Edge computing se odnosi na obradu podataka na uređajima na periferiji mreže, umjesto u centralnom skladištu podataka. Ovo omogućava brže i efikasnije obradu podataka, jer podaci se ne moraju prenositi na daljinu za obradu. To je posebno važno za aplikacije koje zahtijevaju brzu reakciju, poput autonomnih vozila ili industrijske automatizacije. Edge computing također dozvoljava bolju sigurnost i privatnost podataka, jer se podaci ne prenose na daljinu.

Trend 10: 5G
5G je najnovija generacija mobilne mreže koja omogućava veću propusnost, brzinu i pouzdanost. To će imati veliki utjecaj na razvoj tehnologija poput IoT, automatizacije i XR, kao i omogućiti nove primjene poput telemedicine i automatizacije industrije. Međutim, postoje i sigurnosna pitanja koja se moraju razmotriti kako bi se osiguralo da se 5G koristi na siguran način.

Ovi trendovi tehnologije će imati ogroman utjecaj na način na koji poslujemo i živimo, zato je važno da ih pratite i prilagodite se ovim promjenama kako bi iskoristili njihove prednosti i prevladali izazove.

Forbes