Google se sprema da za Novu Godinu na tržište izbaci Google telefon, koji bi trebalo da sa trona zbaci iPhone kompanije Apple.

Zvanično ime ovog telefona je Nexus One, a sadržaće i softver Android 2.1 koji je dolazi iz kompanije Google.

Telefon će proizvoditi tajvanska firma HTC, a Internet gigant planira da ga prodaje direktno preko svog veb sajta. Ono što je najvažnije, Nexus One prodavaće se otključan, što znači da neće biti vezan ni za jednog mobilnog operatera. Tako, da biste kupili ovaj telefon nećete morati da se obavežete "na vernost" nekom provajderu.

Google je odlučio da prva testiranja izvrši tako što je telefon dao na korišćenje svojim zaposlenima. U roku od nekoliko dana, na brojnim tehnološkim blogovima širom interneta osvanule su rasprave o Googlephoneu i raznim mogućnostima koje pruža.

Pored ostalog, na blogu Engadget objavljeno je da telefon sadrži programe poput Google navigacije, omiljene aplikacije mnogih, koja do sada nije bila u meniju bilo kog telefona.

iPhone spreman za penziju?

Nexus One je tanji od iPhone uređaja i ima sličnu touch-screen konfiguraciju, ali uz to ima i takozvanu "track kuglicu" u stilu BlackBerry uređaja.

Analitičar Ben Šečter tim povodom objašnjava: "Kada su odjednom svi krenuli da se 'kače' na internet preko svojih mobilnih telefona, Google je morao da umeša svoje prste. Shvatili su da moraju da učestvuju u razvoju interneta za mobilnu telefoniju."

iPhone bi već mogao u penziju - ako Google telefon bude povoljan.

Eksperti veruju da Google nije previše zainteresovan za prodaju ovog telefona, već je cilj ovog proizvoda da se pristupi dragocenim podacima o potrošačima, koji će pomoći prodaju reklamnog prostora Google pretraživača.