Proteklu 2009. godinu na Googleu i njegovom pretraživaču Bingu obilježila je potraga za Michaelom Jacksonom, svinjskom gripom, Twitterom i Facebookom.

Posljednje statistike pokazale su da voljenih glumaca, omiljenih pjevača i drugih slavnih ličnosti nema na listi, naravno ako se izuzme kralj popa.

Među deset najtraženijih pojmova su Twitter, svinjska gripa, stanje na berzi, Farrah Fawcett, Patrick Swayze, te zvijezde TV emisija Jon i Kate Gosselin, igrač bejzbola Billy Mays, te Jaycee Lee Dugard, žena pronađena nakon što su je kidnapovali kao 11-godišnju djevojčicu.

Pošto Microsoft nije lansirao britansku verziju Binga sve do početka novembra, na listi su uglavnom proamerički orjentisani pojmovi, piše Telegraph.

Ako se pak osvrnemo na Google, lista popularnih pretraga prilično je slična i među britanskim internetskim korisnicima.

Ove godine najpretraživanije ime je ono Stephena Gatelyja, pjevača benda Boyzone, koji je preminuo u oktobru 2009. Vijest o njegovoj smrti jedna je od najčitanijih, zajedno sa onom o svinjskoj gripi, zvijezdi britanskog izbora muzičkih talenata Susan Boyle, bivšoj učesnici showa Big Brother Jade Goody, te mladom glumcu Robertu Pattisonu iz filmskog hita "Twilight". Ostali popularni pojmovi u Britaniji su Rihanna, Michael Jackson, Google Maps, Twitter i Iran.

Najtraženiji pojam 2001. bio je Nostradamus, godinu poslije Spiderman, dok je 2003. to bio princ Charles. Big Brother najviše je zanimao korisnike Googlea 2004. godine, pjevač James Blunt 2005., a Australac Steve Irwin 2006. Nakon toga najviše se tražio pojam iPhone, a prošle godine iPlayer.