Tehnološka platforma koja vam je omogućila da ovo čitate proslavila je rođendan u četvrtak. Upravo 29. oktobra 1969. rodilo se njegovo veličanstvo Internet.

Tog dana inžinjeri Univerziteta Kalifornija u Los Angelesu (UCLA) poslali su poruku svojim saradnicima u Istraživačkom institutu Stanford (SRI) u San Francisku, na udaljenosti od oko 650 kilometara. Tako je nastao ekvivalent legendarnoj telefonskoj poruci "Watsone, dođi ovamo", a ona je glasila "L", "O", "G".

Inžinjer Charley Kline sa UCLA prvo je ukucao i poslao slovo "L", onda telefonski nazvao inžinjera na SRI-u i upitao da li mu je stiglo poslano slovo. Kad je dobio potvrdu da jeste, pokušao je dovršiti riječ "LOG", ali je u toku slanja posljednjeg slova pao sistem.

Gledajući Internet danas jasno je da je učinjen veliki pomak. Iako je u početku izazvao negativne reakcije, jer su institucije željele držati pod kontrolom svoje kompjutere, ubrzo je postalo jasno da će Internet promijeniti proces istraživanja i razvoj biznisa.

Iako se 29. oktobar uzima kao dan kada je Internet počeo s radom, i ovdje dolazi do razilaženja u mišljenjima. Neki vjeruju da bi se trebao obilježavati 2. septembar, jer je već tada poruka poslana s jednog kompjutera na drugi, ali unutar laboratorije UCLA-a.