Lord Mandelson, britanski državni sekretar za ekonomiju, upozorio je da su dani nesmetanog skidanja podataka sa interneta iza nas.

Plemeniti borac protiv nelegalnog trgovanja podacima na je vladinoj konferenciji o digitalnim i kreativnim zanimanjima (C&binet) najavio da bi korisnici koji nelegalno razmjenjuju podatke mogli biti blokirani, tj. pristup internetu bi im mogao biti zabranjen.

Suzbijanje krađe intelektualnog vlasništva započinje krajem novembra. Zakonska odredba trebala bi stupiti na snagu sljedeće godine, ali već će se i prije toga korisnike koji koriste programe "filesharing" obavijestiti o mogućim posljedicama.

Nakon primitka pisma internet će se priključak kontrolisati 12 mjeseci, a ako se količina razmijenjenih podataka ne smanji za 70 posto, pristup internetu mogao bi biti zabranjen. To bi se počelo primjenjivati najranije u ljeto 2011. godine.

Lord Mandelson je naglasio da ovakvo postupanje britanske vlade korisnicima daje dovoljno vremena da promijene navike te da se do isteka roka od godinu dana mogu bez problema odbraniti od svih optužbi.

Oni koji to neće učiniti, dodao je Mendelson, zaslužuju kaznu jer dokazuju da ne odustaju od svog ponašanja te da ne poštuju intelektualno vlasništvo.

Osobe koje su prekršile odredbe te nisu odustale od krađe intelektualnog vlasništva i kršenja autorskih prava naći će se na spisku koji će biti presudan za dalje postupanje prema prekršiteljima.